Arbetslösheten på väg upp i länet

Varningstecknen hopar sig på arbetsmarknaden i Uppsala. Antalet varsel och färre nya platser gör att arbetslösheten snart kan börja öka igen. Men i Norduppland oroas man inte, där söker man nu arbetskraft på andra sidan Dalälven.

Foto:

Uppsala2008-09-10 20:54
I augusti sjönk antalet nyanmälda platser i länet med en fjärdedel från i fjol, 1 226 nya jobb annonserades ut. Samtidigt är antalet varsel betydligt högre i år, i augusti varslades 96 personer om uppsägning. Bedömning som görs från Arbetsförmedlingen i Upp­sala är att varslen fortsätter att öka det kommande året.

I länet räknas nu 2,1 procent av befolkningen som arbetslös, samma nivå som i juli. Arbetslösheten är fortfarande på en historiskt låg nivå.
- Det finns en balanspunkt där arbetslösheten inte kan bli så mycket lägre om arbetsmarknaden ska fungera. Kanske är vi där nu, säger Christer Danielsson, strateg på Arbetsförmedlingen i Uppsala.
Likväl som att vissa har svårt att få jobb har också vissa företag svårt att hitta anställda. I ­vissa branscher råder brist i hela ­länet och i Norduppland har industrin generellt svårt att hitta folk. Så svårt att kommunerna och del företag sett sig tvungna att gå över länsgränsen efter folk.
Den 9 oktober arrangeras en rekryteringsmässa i Gävle där arbetslösheten är högre.
- Frågan väcktes under våren när industrierna gav signaler om att de inte hittar folk. Det gäller vanliga verkstadsjobb såväl som mycket kvalificerad arbetskraft. Det utbud av arbetssökande som finns matcher inte behoven, säger Erland Fischer, chef för arbetsförmedlingen i Gimo.
Han är inte orolig för att regionen åter ska stå med hög arbetslöshet om konjunkturen försämras ytterligare.
- Nej, arbetslösheten har varit så oerhört låg i Östhammar, och även i Tierp och Älvkarleby. Den skulle behöva dubblas fler gånger om för att nå tidigare nivåer.

För dem som inte får jobb är jobb- och utvecklingsgarantin den helt dominerande åtgärden. I augusti fanns, tillsammans med jobb­garantin för unga, 1 400 personer i garantin.
- Det börjar att fungera bättre nu, i augusti bröts trenden och utflödet blev något högre. Men det tar tid att byta arbetsmarknads­politik, säger Christer Danielsson.
Att arbetslösheten nu kan stiga något från en mycket låg nivå, och att de nya platserna sjunker från en mycket hög nivå, är inte lika oroande som att antalet varsel rört sig uppåt under hela året.
- Det är ett tecken på att vissa branscher inte går bra och om det fortsätter finns det skäl att känna en viss oro, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om