Arbetslösheten ökar bland ungdomar

Under maj månad ökade antalet arbetslösa ungdomar i Uppsala län med nära 80 procent, jämfört med samma månad förra året. Ungdomar i Norduppland är hårdast drabbade.

Uppsala2009-06-11 07:00
Nästa år kommer var tredje svensk mellan 16 och 24 år att vara utan jobb. Det spår Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos. Totalt handlar det om cirka 200 000 ungdomar i hela landet, vilket är den högsta siffran sedan krisen på 90-talet.

I Uppsala län har ungdomsarbetslösheten ökat med 77,5 procent i maj i år, jämfört med maj förra året. Totalt är 935 ungdomar inskrivna på Arbetsförmedlingen i länet. Hittills är det ungdomar i Norduppland som drabbats hårdast av arbetslösheten. I Älvkarleby är drygt 20 procent av ungdomarna arbetslösa, i Uppsala är motsvarande siffra fem procent.
Enligt Christer Danielsson på Arbetsförmedlingen beror skillnaden på det stora antalet tillverkningsindustrier i Norduppland.
- De har drabbats hårdast av lågkonjunkturen och på ett företag som varslar sina anställda om uppsägning är det i regel de unga som sägs upp först, säger han.

På Arbetsförmedlingen i Uppsala träffar vi Gulcan Fidan och Amanda Sundqvist Hallingström. De tog båda studenten i fredags.
- Jag blir inte alls förvånad över ökningen av ungdomsarbetslösheten. Du skulle ha sett i går, lokalen var fullproppad av ungdomar som var här och sökte jobb, säger Gulcan Fidan.
Hon har utbildat sig till apotekstekniker på Lundellska gymnasiet, men kan nu inte hitta ett enda jobb som matchar hennes utbildning.
- I dag är det till och med svårt att få jobb inom handel och restaurang. Företagen vill ha äldre, mer erfaren personal. Jag önskar att jag hade riktat in mig mer på vård, då kanske jag hade haft större chans att få jobb, säger hon.
Amanda Sundqvist-Hallingström söker "vanliga kontorsjobb", men ser på Platsbankens annonser att de flesta anställningar inte sträcker sig längre än över sommaren. I höst ska hon i så fall studera på Uppsala universitet.

Svenskt Näringsliv har intervjuat 200 företagare i länet om vilka hinder de ser för att anställa unga vuxna. Merparten hänvisar till ungdomars bristande yrkeserfarenhet och lagen om anställningsskydd. Mest anmärkningsvärt är dock, enligt Inga-Kari Fryklund på Svenskt Näringsliv i Uppsala, den breda uppfattningen att de unga saknar rätt utbildning.
- Ungdomar måste i större utsträckning se till att de har en bra grundutbildning och rätta sitt yrkesval efter den arbetskraft som efterfrågas, säger hon.
Många av företagen har också uppgett att de inte är lika benägna att chansa i tider av lågkonjunktur och ställer därför högre krav på de arbetssökandes utbildning.
- Till exempel på mataffärerna. Där vill arbetsgivarna numera att den som söker jobb ska ha goda kunskaper om råvaror och livsmedelshantering. Det krävde de inte i lika stor utsträckning tidigare, säger Inga-Kari Fryklund.

Enligt studien anser också var fjärde företagare att ungdomar har för hög ingångslön i dag.
- Tyvärr kanske ungdomarna måste sänka sina krav och acceptera en lägre lön för att få ett jobb. Annars riskerar en hel generation att hamna utanför arbetsmarknaden, vilket kan leda till stor brist på erfaren och kompetent arbetskraft när konjunkturen sedan vänder. Läget är oerhört oroande, säger Inga-Kari Fryklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!