Arbetslösas barn kan förlora fritidsplats

I Uppsala kommun har barn till arbetslösa endast rätt till fritids i årskurserna fyra, fem och sex. Men skolverket anser att fritids bör vara en rättighet för alla barn upp till 13 år. I dag är det bara 28 procent av kommunerna som erbjuder detta.

Uppsala2009-10-27 06:01
Fritids, eller skolbarnsomsorgens, uppgift är att erbjuda barnen en meningsfull fritid efter skoldagen och ge stöd i den personliga utvecklingen. Dessutom ska fritids göra det möjligt för föräldrarna att förvärvsarbeta eller studera.

En undersökning Skolverket nyligen gjort visar att 81 kommuner av landets 290 kommuner låter barnen går kvar i fritids om en förälder blir arbetslös. Det är det lägsta antal som uppmätts sedan 1995. Våren 2005 fick barn i 86 kommuner behålla sin plats och våren 2002 i 111 kommuner.
Skolverket drar i ett remissyttrande över förslag till ny skollag slutsatsen att de flesta kommuner i första hand ser som sin huvudsakliga uppgift, att möjliggöra arbete eller studier för föräldrarna, eftersom en arbetslös förälder förlorar sin plats.

Det finns ingen lag som tvingar kommunerna att erbjuda barnomsorg när någon av föräldrarna blir arbetslös, men Skolverket anser att det från rättvisesynpunkt är viktigt att ge alla barn samma möjligheter att delta i den verksamhet som kompletterar utbildningen i grundskolan.
Uppsala har en uppdelning i fritidshem för barn från förskoleklass till och med årskurs tre och fritidsklubb för årskurserna fyra, fem och sex. Barn i fritidshem förlorar sin plats en månad efter att en förälder blivit arbetslös eller barnledig.
Politikerna i barn -och ungdomsnämnden kan inte på rak arm säga varför Uppsala valt den uppdelningen.
- Jag tror att det är en resursfråga. Fritidsklubbar är en billigare form och dessutom är det inte så många barn inskrivna i dem, säger ordföranden Cecilia Forss (M).

Bengt Sandblad, (S) vice ordförande i nämnden, säger också att det kan vara resursbrist som ligger bakom.
-Men jag tycker det är fel. Skolbarnsomsorgen ska vara ett komplement till skolan och därför tycker jag att alla barn ska här rätt till en fritidsplats även om en förälder blir arbetslös.
Göran Hedefalk, uppdragsstrateg på Uppsala kommun, säger att skollagen inte ger föräldrar till barn i skolålder rätt till fritidsplats vid arbetslöshet även om vissa kommuner är generösa med det.
- Så vi följer lagen men inte mer när det gäller barn på fritidshem, säger han.

Hans kollega Jennie Lindbergh säger att fritidsklubbarna är en typ av öppen verksamhet som tillgodoser andra behov, att ge barn på väg in i tonåren och vuxenlivet stöd när det gäller att ta ansvar för egen tid och personlig utveckling. Dessutom är den verksamheten mycket mindre.
Det finns dock en del barn i Uppsala kommun som har fritids trots att en förälder är arbetslös eller barnledig. Skolornas rektorer har möjlighet att bevilja dispens om man anser att barnet har speciella behov.
Fakta:

I Uppsala finns 66 fritidshem och 6 500 barn från förskoleklass till och med årskurs tre inskriva i dem. Det motsvarar cirka 84 procent av det totala antalet barn i den åldersgruppen.
Det finns 19 fritidsklubbar varav 16 drivs av kommunen och de övriga tre finansieras av kommunen. Cirka 15 procent av alla barn i åldersgruppen som motsvarar årskurserna fyra-sex är inskrivna i fritidsklubb.
Förskoleklass är en frivillig skolform som erbjuds barn året inna de börjar i skolan.
Arbetslösa eller föräldralediga som har barn i den vanliga förskolan har rätt till dagisplats 15 timmar i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om