Arbetslösa drar ut i fält
Gröna jobb ska leda 5000 långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden igen. Frisk luft och fasta tider blir hjälp på vägen. I måndags började de femtio första i Uppsala län. De garanteras anställning i två år under Skogsvårsstyrelsens försorg.
Mattias Boman och Ann Johansson kollar hur en gammal gränsmarkering i Knivsta stämmer med kartan.
Foto: Hans E Ericson
— Grundtanken är att man ska komma ut i skog och mark och göra meningsfulla arbetsuppgifter samtidigt som man söker nya jobb. Utevistelsen ger bättre humör och man kommer i form, man får arbetskamrater och fasta tider, säger Bodel Norrby vid Skogsvårdsstyrelsen i Uppsala.
Garanteras jobb under två år
Jobbet består av natur- och kulturinventeringar, skötsel av stadsnära rekreationsskogar och naturreservat. Det hela kan tyckas likna äldre tiders ams-jobb. Men skillnaden är stor. De arbetslösa garanteras jobb under två år - med målet är att de ska ut på arbetsmarknaden innan dess. De arbetar till avtalsenliga löner och kan förhandla upp sin lön om de har speciell kompetens för jobbet. Fyrtio procent av tiden är avsatt för jobbsökning.
I dag är 2700 i gång med Gröna jobb i hela landet. Femtio av dem finns i Uppsala län. I måndags drog de ut i fält.
Bogdan Kwiatkowski, it-samordnare och webbdesigner som varit arbetslös i flera år, är med i en grupp på åtta personer som inventerar bebyggelselämningar från 1600- och 1700-talen i Knivsta.
— Jag tror det här är en jättebra merit. När man redan har ett jobb så går det lättare att söka andra och få ett nytt jobb. Man bemöts med mer respekt från arbetsgivaren, säger han.
Gruppens arbetsledare, Ann Johansson, jobbade tidigare som arbetsledare vid Service Air på Arlanda.
— Jag var arbetslös i tio månader när jag fick det här. För mig är det en jättechans och en stor utmaning. Jag fungerar just nu som spindel i nätet mellan Skogsvårdsstyrelsen och Ams, säger hon.
"Väldigt bra resultat"
Två av de femtio deltagarna har redan fått arbete. När de slutar tar andra långtidsarbetslösa över deras platser. De som hittar praktikjobb får ha projektjobbet kvar men lönen betalas ut som vanligt. Arbetsgivaren behöver inte stå för några kostnader.
Erfarenheterna från försöksprojekt i Västergötland och Halland visar att mellan 35 och 58 procent av deltagarna går vidare till nya jobb, praktik eller utbildning. Enligt Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör vid Ams är det "väldigt bra resultat".
UNT: 1,6 miljarder är inte det väldigt mycket pengar för Gröna jobb?
— Skulle vi få ut 5000 personer i arbete så betalar det sig på bara några år. De pengar vi satsar är en del i våra vanliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger han.
För skogsvårdsstyrelsen innebär projektet en sorts miljöinvestering. Staten har lagt mycket skattepengar på att skydda områden som naturreservat. För att naturvärdena ska bestå måste reservaten skötas, men pengar till det finns ofta inte.
— Det gör det här intressant för oss. Vi får mycket gjort och hela projektet ligger i linje med de skogspolitiska målen, säger Bodel Norrby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!