"Följ med in i mitt älsklingsrum, diskköket", säger Aino Jansson och går före in i diskrummet. Där finns en maskin som diskar på nolltid.
Aino Jansson har jobbat på Teaterkaféet sedan det öppnade för drygt två år sedan. I dag har hon gjort två pajer, tzatziki och grönsallad. Nu är det diskens tur. Tidigare var hon mjölkbonde och arbetsledare inom äldreomsorgen, fick utmattningssyndrom och var sjukskriven länge. Sedan ville hon gärna jobba på kafé.
– Kundkontakten är det allra roligaste. Man träffar så fantastiskt många trevliga människor här och får bekräftelse på att maten smakar bra, säger hon.
Teaterkaféet är ett arbetsintegrerande socialt företag. De som jobbar här klarar inte av tempot och belastningen på en vanlig arbetsplats. Anledningen kan vara en förslitningsskada, utbrändhet eller psykisk ohälsa.
– Alla har olika problematik och det är en styrka ur företagssynpunkt. De kompletterar varandra, säger Emma Perols, verksamhetsledare och handledare.
De anställda har olika typer av lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Ibland arbetstränar personer här.
– Vi kan erbjuda rehabiliteringstjänster. Att bereda sysselsättning är en del av affärsidén, förklarar Emma Perols.
Ett lägre tempo kräver fler som jobbar och bidragen är en förutsättning för att verksamheten ska gå runt. Emma Perols egen anställning bekostas av ett verksamhetsbidrag från Uppsala kommun.
– På den här typen av arbetsplats behövs en handledare som stöttar och sköter en del jobb bakom kulisserna, säger hon.