Arbetsgivare tvingas utreda sextrakasserier
Trycket på arbetsgivare att utreda sextrakasserier hårdnar sedan JämO vunnit en process i Arbetsdomstolen mot Posten i Uppsala. Posten agerade för sent när en kvinna anmält att hon trakasserats av en manlig kollega.
- Domen sänder ett tydligt budskap till alla arbetsgivare att de måste ta sitt ansvar på stort allvar när det gäller att utreda uppgifter om sexuella trakasserier. Arbetsgivaren kan inte göra polisens jobb men har en långtgående skyldighet att se till att det inte förekommer trakasserier på arbetsplatsen, säger han.
Trakasserierna på Posten i Uppsala ska ha inträffat för fem år sedan. En manlig anställd hade bjudit hem en kvinnlig kollega till sin bostad där han, enligt kvinnan våldtagit, henne. Efter det ska han ha börjat trakassera henne på jobbet, bland annat genom nedlåtande kommentarer.
Tvingades sjukskriva sig
Kvinnan tvingades sjukskriva sig men undvek till en början att berätta om orsaken för sin arbetsgivare. När det skedde ett drygt halvår senare uppmanades hon att polisanmäla mannen. Han nekade till alla anklagelser. Posten erbjöd kvinnan terapeutiskt stöd men dröjde med att utreda hennes uppgifter om trakasserier. Arbetsdomstolen tycker inte att posten tagit sitt ansvar utifrån jämställdhetslagen utan borde agerat mycket snabbare.
"Ju längre tiden går från det att uppgivna händelser inträffat till dess att de utreds desto svårare blir det att få klarhet i vad som skett", skriver Arbetsdomstolen i sin dom.
Kvinnan får 50 000 kronor
Posten i Uppsala åläggs att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Presschef Mattias Geijerstam ser domen som ett viktigt klargörande av vilket ansvar posten har.
- Domen är prejudicerande och gäller alla arbetsgivare. Vi kommer att sprida information om vad som åligger oss så att cheferna vet att det är viktigt att ta tag i frågor som gäller sexuella trakasserier. Vi får se om det också finns ett utbildningsbehov, säger han.
Polisanmälan mot mannen har inte lett till åtal. Han har fortfarande jobbet kvar.
- Men han kommer att omplaceras när kvinnan börjar arbeta igen så de inte behöver vara på samma arbetsplats, säger Mattias Geijerstam.
Förra året kom 24 anmälningar om sextrakasserier till JämO.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!