Arbetsgivare fick rätt i arbetsdomstolen

Arbetsdomstolen ger i en dom VVS-företaget NVS Installation rätt när de sade upp två anställda i Uppsala som inte godtog erbjudande om omplacering till företagets filialer i Arlanda respektive Haninge.

Uppsala2009-09-02 19:09
- Det här gör att det blir fritt fram för företagen att tillämpa en massa konstiga kriterier för att bli av med folk, säger Anders Larsson, ordförande vid Byggnads i Uppland.
- NVS är ju ett rikstäckande företag. Med det här utslaget skulle företaget kunna flytta anställda som man vill bli av med till Malmö eller Kiruna.
Ola Månsson, regionchef vid NVS regionkontor Öst, är nöjd med utslaget i Arbetsdomstolen.
- Domen visar att vi har gjort rätt och behandlat alla anställda på ett riktigt sätt. Sen var det jättetråkigt att det skulle behöva gå så långt som till AD, säger Ola Månsson.

Han menar att företaget tillämpat den uppdelning av kompetens som finns i kollektivavtalet där servicemontörer och VVS-montörer listas som två separata kategorier.
- Det är skillnad att arbeta ute på ett bygge i stora projekt där man jobbar under en arbetsledare jämfört med att vara ute hos kunder och arbeta självständigt utan arbetsledare på plats, säger Ola Månsson.
Han menar att företaget gjort allt man kunnat för att erbjuda alla anställda jobb i samband med omorganisationen, och att de som blev kvar i Uppsala var de som var mest lämpade att jobba med servicearbeten - den verksamhet som blev kvar vid filialen i Uppsala.

Anders Larsson på Byggnads delar dock inte synen att det finns någon stor skillnad i kompetens mellan det företaget kallat servicemontörer och entreprenadmontörer, och menar att uppdelningen i avtalet är en gammal kvarleva.
Det var 2007 som NVS Installation behövde omorganisera. Flera anställda som arbetat med nyinstallationer erbjöds omplacering till andra filialer i Stockholmsområdet. Två av dem, varav den ena hade delad vårdnad om sina två barn, tackade nej med hänsyn till att de fick orimligt långa resvägar.

Byggnads hävdade att NVS borde ha tillämpat turordningsreglerna och i stället erbjudit dem jobb i Uppsala eftersom de hade jobbat längre vid företaget än de som blev kvar där. Arbetsdomstolen anser dock att det var rimliga erbjudanden som de anställda fick. Domstolen menar också att förtursreglerna ska tillämpas först efter att man undersökt möjligheterna till omplacering inom företaget.
Byggnads döms dessutom att betala VVS Företagens rättegångskostnader på 225 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om