Arbetsförmedlingen söker datorspelare
Arbetsförmedlingen i Uppsala tar nya grepp för att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Myndigheten söker nu efter personer i åldern 2029 år som vill utveckla datorspel.
Eva Holmberg-Tedert på länsarbetsnämnden vill gärna se att fler flickor anmäler sitt datorspelsintresse.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Sedan midsommarveckan har arbetsförmedlingen annonserat på internet och på en banderoll i skyltfönstret att man söker arbetslösa ungdomar i åldern 20—29 år och som vill ägna sig åt att utveckla dator- och tv-spel. Utbildning och praktik ska länsarbetsnämnden stå för.
Betald utbildning
Tanken är att deltagarna ska få en betald teoretisk utbildning i tre fyra månader, och under den tiden ska de också kunna utveckla egna datorspel som kan användas som arbetsprover när de söker jobb.
Därefter ska arbetsförmedlingen försöka ordna med praktikplatser på företag som tillverkar datorspel, och aktivitetsstöd ska betalas ut under praktiktiden. Så ser i alla fall planen ut. Om det verkligen blir något av det återstår att se.
— Jag har tänkt att det här kanske är så himla galet som det kan bli, men vi måste faktiskt prova nya metoder för att nå ungdomar, säger Eva Holmberg-Tedert, handläggare på länsarbetsnämnden.
Kunskapen finns
— Det finns massor av ungdomar som är otroligt duktiga på datorprogrammering, ljud, grafik, men som saknar formella kunskaper. Vi letar efter personer som har någon form av datorutbildning i grunden eller som har utvecklat spel hemma på kammaren som en hobby, säger Eva Holmberg-Tedert.
Ett stort problem för arbetslösa ungdomar är att arbetsgivarna ofta ställer krav på arbetserfarenhet och vill att ungdomarna ska visa upp arbetsprover. Det är de sakerna som länsarbetsnämnden nu vill hjälpa till med.
Och gensvaret har varit större än väntat. 27 personer har hittills anmält intresse. På fredag löper ansökningstiden ut.
— Vi behöver fler tjejer som söker. Hittills har vi bara en, säger Eva Holmberg-Tedert.
Men varför i hela världen vill länsarbetsnämnden ge ungdomar stöd för att tillverka våldsamma datorspel?
— För det första finns det inte bara våldsamma dator- och tv-spel, fotbollsspelen är till exempel väldigt stora. För det andra har spelindustrin vuxit oerhört snabbt de senaste åren. Det är svårt för oss att hänga med, men det finns plötsligt en stor jobbpotential i branschen. Och för det tredje tycker jag att vi bör försöka ta tillvara de här jätteduktiga ungdomarna, säger Eva Holmberg-Tedert.
UNT: Men varför måste ni annonsera efter datorspelare? Kan ni inte leta i era egna register och se om ni kan hitta några arbetslösa ungdomar som verkar passa kriterierna?
— Vi har inte hängt med i utvecklingen på det här området så vi har inga sökord för det. Men vår ungdomsavdelning har lyckats hitta flera personer som nog skulle vara hjälpta av den här satsningen, säger Eva Holmberg-Tedert.
FAKTA
En mångmiljardbransch
Marknaden för elektroniska spel har vuxit explosionsartat de senaste åren. Internationellt omsätter datorspelsindustrin 150 miljarder kronor. Inom två år beräknas den ha passerat filmindustrin som omsätter cirka 245 miljarder kronor. Bara den nordiska spelmarknaden uppskattas omsätta mer än tre miljarder kronor årligen och är den sjunde största i världen.
Räknat per capita hamnar Norden på fjärdeplats när det gäller datorspelskonsumtion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!