Arbetet med spelberoende tar fart
I Uppsala kommun håller arbetet med spelberoende nu på att ta fart, säger socialassistent Monica Lundberg. Ett trettiotal personer, ofta i ett desperat läge med skulder och familjeproblem, har hört av sig för att få hjälp.
— Men i och med att vi nu har hand om hela Uppsala, under Mottagning vuxna, får vi bättre kontroll, både av spelberoendet och behovet av hjälp.
Likheter med alkoholism
Monica Lundberg och kollegan Karin Tengstrand är specialiserade på spelberoende. De jobbar främst med att ta fram bra utredningsmetoder och behandlingsinsatser, och har inlett samarbete med spelberoendeföreningarna.
— Vi ser på spelberoende på ungefär samma sätt som alkoholism, även om det handlar om ett icke-kemiskt beroende. Det finns många likheter, den beroende är upptagen, icke-tillgänglig för familjen, och längre fram rasar ekonomin och ofta också äktenskapet.
Spelare brukar delas in i tre kategorier: sociala spelare, problemspelare och spelberoende.
Sociala spelare kan spela på hästar utan problem, och deras spelande är inget bekymmer, varken för dem själva eller omgivningen.
— Gruppen problemspelare börjar däremot tappa kontrollen. Spelandet får fler och fler negativa konsekvenser, ekonomiskt, familjemässigt och på jobbet. Ofta räcker det med rådgivning för att de skall gå åt rätt håll igen. Problemspelarna kan till och med klara av att "spela socialt" igen.
Men detta gäller inte de spelberoende.
— Här är de negativa konsekvenserna många, och professionell hjälp krävs.
Vill få hjälp
De människor som kontaktar Monica Lundberg och Karin Tengstrand har en enda önskan: att få hjälp att sluta spela.
— De är desperata, har skulder, ångest och problem i familjen.
I den gruppen finns även en krets medberoende, familjemedlemmar som påverkas av den spelberoende på samma sätt som inom en alkoholistfamilj. Barn till spelberoende har enligt Monica Lundberg samma symtom som till exempel barn med droger inom familjen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!