Arbete bland dementa skrämmer utvecklingsstörda
Utvecklingsstörda i Uppsala arbetar bland demenssjuka med att sköta deras tvätt. Jag vill härifrån. Det är otäckt när de gamla skriker och man luktar kiss när man kommer hem, säger Lotta Hulth.
I det här tvättrummet sköter arbetslaget kläder åt de demenssjuka på Glimmern. Från vänster Lotta Hulth, Hanna Childs och Anders Ljungman.
Foto: Nina Leijonhufvud
Under arbetet vistas gruppen inne på demensboendet.
—Hon som är chef beskrev det här stället som roligt men det är skrämmande med de gamla. En del vrålar och vill att vi ska komma till dem men vi känner dem inte, säger Lotta Hulth som arbetar på Glimmern sedan ett par veckor.
—Det är svårt att förstå vad de gamla känner, tycker Anders Ljungman.
Hans mor Carin Ljungman tycker att det hela är "förskräckligt".
—Anders gillar att träffa folk men har berättat att han mest fått tvätta. Han har blivit så deprimerad av demensboendet att han varit hemma ett par veckor. Jag ser det här som ett utnyttjande.
Kräver avveckling
Marianne Childs, mamma till Hanna Childs som också arbetar på Glimmern, har gjort en anmälan till länsstyrelsen. Hon kräver att verksamheten avvecklas omgående.
Marianne Childs skriver att de utvecklingsstörda får ta hand om tvätt med mycket kiss och bajs och att de har svårt att intellektuellt hantera de demenssjukas beteende.
—Det är inte så länge sedan de utvecklingsstörda levde på institutioner utanför samhället. Det här är en obehaglig påminnelse om den tiden, anser Marianne Childs.
Hennes dotter Hanna har tidigare jobbat på bageri i flera år och haft mycket kundkontakter.
Behöver positiv respons
—Men i det här fallet är de inlåsta på en institution och träffar inga andra än dementa och sina arbetsledare. I stället borde de få vara ute i samhället och komma i kontakt med människor som ger dem positiv respons.
Verksamheten är nystartad. Det finns planer på att brukarna ska gå ärenden på uppdrag av demensboendet och på så sätt komma ut i bostadsområdet.
— Jag kan tycka att man kanske inte ska ha andra svaga grupper på en demensavdelning, säger Randi Graungaard (v), ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder. Jag har själv jobbat med dementa och kan förstå att de kan vara skrämmande.
Randi Graungaard menar att problemet borde gå att lösa genom att tvätten sköts i någon annan lokal än inne på demensavdelningen.
Fakta
Enligt lss, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har bland annat utvecklingsstörda rätt till daglig verksamhet.
Insatserna ska utformas så att de ökar möjligheterna till ett självständigt liv. Verksamheten skall erbjuda stimulans, delaktighet, utveckling, meningsfullhet och gemenskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!