Det speciella intresset började när journalisten Mats Karlsson hade gjort ett jobb i Dalarna för Land Lantbruk och bestämde sig för att ta en fika.
– Jag gick in på ett konditori i Vansbro och bestämde mig för att prova en dammsugare eftersom det var så länge sedan jag åt en sist. Och den var så himla god! säger Mats Karlsson.
Veckan efter den fantastiska Vansbrorullen gick han in på ett annat kafé i hopp om att få uppleva samma smak igen.
– Men den var inte alls lika bra som den första. Jag blev fundersam och undrade hur det kunde komma sig att de skiljde så mycket i smak, säger han.
Därefter bestämde sig Mats för att testa dammsugare så fort han fick möjlighet. I skrivande stund har en recenserat över 250 dammsugare på sin hemsida – där flera Uppsalakaféer finns listade.
Hur är Uppsala som "dammsugarstad"?
– Det är ju framförallt en bra kaféstad och det var några år sedan jag var där och åt dammsugare. Men jag minns att jag gillade Café Linnes dammsugare, de stack ut, säger han.
Vad säger kvaliteten på dammsugaren om konditoriet eller kaféet?
– Jag anser inte att man kan kalla sig för ett konditori om man inte har egna dammsugare. Och lägger man ned tid på något som litet som en dammsugare så betyder det att man har ambitioner. Det är en kvalitetsstämpel för hela konditoriet.
Mats har lyckats spåra dammsugaren tillbaka till 1920-talet och ett konditori i Boden – då kallades den för trådrulle. En annan konditor från Kramfors har berättat för Mats att en man som startade sitt konditori 1945 lärde honom att göra dammsugare. Mannen hade i sin tur lärt sig konsten nere på kontinenten. Att den i dag kallas för dammsugare ska dock bero på att den beskrivits som konditoriets slaggprodukt och ska från början bestått av torra smulor från golvet. Arrakssmaken ska då ha haft som funktion att dölja smaken av gammalt bröd.
– Tekniknördarna kallar den även för en "150-ohmare" efter motstånden med samma färgkod (brun-grön-brun).
Så vad säger du – dammsugare eller punschrulle?
– Det spelar faktiskt ingen roll, kärt barn har många namn.
Hur skulle du beskriva en riktigt bra dammsugare?
– Helheten gör dammsugaren. Det ska finnas en bra balans mellan sötman, punschen och chokladen.
Men att försöka sig på en egen variant av bakverket har han bara gjort en gång – och det blev ingen succé.
– Nej, det var så jäkla kladdigt och krångligt. Det blev gott, men inte så snyggt.
Att den 7 mars benämns som punschrullens dag har Mats Karlsson dock missat, men visst blir det en eller två dammsugare dagen till ära.
– Jag köpte ett par stycken i går i min hemort Hallstahammar. Man har lattjat lite med dem och gjort dem i olika färger. Jag är absolut ingen puritan utan gillar när man vågar experimentera lite, säger han.