Är seniorjobb framtidens melodi?

Varje tisdag rensar hon ogräs, krattar och vattnar om det behövs. Helena Lundgren, trädgårdsmästare på Trädgårdsgatan, har gått i pension men har inga tankar på att sluta jobba än. Allt fler pensionärer tänker som hon - och nu finns flera möjligheter till jobb för seniorer i Uppsala.

Helena Lundgren har trots pensionen flera olika sysselsättningar knutna till Seniorresurs.

Helena Lundgren har trots pensionen flera olika sysselsättningar knutna till Seniorresurs.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-07-13 09:40
Andelen pensionärer i Sverige blir allt fler, och kommer att växa ytterligare i framtiden. Just därför kommer även behovet av mer sysselsättningsmöjligheter för pensionärer att öka.

Det tror Birgitta Hellsing, som tillsammans med Azim Fatan sedan drygt ett år tillbaka driver företaget Seniorresurs som erbjuder jobbmöjligheter för pensionärer som vill hänga kvar med åtminstone en fot i arbetslivet. De vänder sig både till privatpersoner och företag, som kan hyra in en eller flera seniorer för att utföra ett brett spektrum av arbetsuppgifter, allt beroende på behov, intresse och tidigare kompetens.
- Vi ser det här som en smidig lösning både för pensionären och kunden. Seniorer vill gärna jobba, men på sina egna villkor. Samtidigt har vi lite av ett glapp på arbetsmarknaden nu, när så många 40-talister håller på att gå i pension. Det öppnar upp nya behov och möjligheter för den här typen av jobb, säger Birgitta Hellsing.

För dem som är knutna till Seniorresurs handlar det i många fall om en timanställning på ett par timmar i veckan. Så ser det ut för till exempel Helena Lundgren, 67, som spenderar fem timmar i månaden på en liten innerträdgård på Trädgårdsgatan. Bostadsrättsföreningen - som var i behov av en fastighetsskötare - hörde av sig till Seniorresurs, där Helena Lundgren i sin tur nappade på chansen att sköta trädgården och en del andra sysslor på fastigheten.
-Trädgårdsjobbet började jag med nu i sommar, men sedan tidigare brukar jag också städa en gång i månaden i Sunnersta. Sedan pensionen har jag känt att jag ville prova på lite nya saker, säger Helena Lundgren, som tidigare förvärvsarbetade som löneassistent.

Hon är en av många pensionerade kvinnor som anmält sitt intresse till företaget, vilket enligt Birgitta Hellsing möjligen kan hänga ihop med att kvinnor ofta har lägre pensioner än män. Men båda två betonar att den viktigaste dragkraften utgörs av den sociala aspekten.
- Det här är ju inget man gör för pengarna, även om det förstås blir en del extra inkomster som kan sätta lite guldkant på tillvaron. I första hand är det roligt att kunna vara med och bidra, säger Helena Lundgren.

Pensionärsjobb har också blivit en allt tyngre politisk fråga, vilket visade sig senast när socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin talade under Almedalsveckan i Visby. Då framfördes en rad förslag som ska underlätta både för äldre som vill jobba längre och pensionärer som utför så kallade seniorjobb.
- Det är bara positivt att man nu börjar lyfta fram den här gruppen på politisk nivå. Trenden är ju att vi går mot en allt längre arbetsför ålder i samhället, tycker Birgitta Hellsing.

Trots dagens höga arbetslöshetssiffror, inte minst bland unga, ser hon ingen problematik i att äldre fortsätter att arbeta vid sidan om sin pension. Hon tror att det handlar mer om kompletterande insatser i samhället snarare än konkurrerande krafter, och betonar seniorernas erfarenhet och flexibilitet som en viktig faktor.
- Jag tror att olika grupper har mycket att tillföra, fast på lite olika sätt. Pensionärer i dag har ofta hög kompetens, vilket gör att de är lättplacerade i många olika branscher. De kan också fylla ett behov som många andra har svårt att göra, eftersom det ofta handlar om arbetsuppgifter som är för små för andra bemanningsföretag, säger hon.

Kunderna är också i många fall äldre personer som gärna söker sig till just andra äldre för att få hjälp med olika hushållsnära tjänster. Särskilt för äldre ensamma kvinnor är det en trygghetsfråga att matchningen blir rätt, menar Birgitta Hellsing.

Helena Lundgren har inga tankar på att sluta arbeta helt än, och tänker sig gärna en fortsättning med någon annan arbetsuppgift i framtiden.
- Än så länge är jag väldigt frisk, men jag tar inte mer än ett år i taget. Det är viktigt att kunna ha en flexibel sysselsättning och att arbetet inte inkräktar på tiden med familj och vänner, säger hon.
FAKTA
Seniorresurs

Företaget har i dag cirka 100 anställda i sin pool av medarbetare i åldrarna 60-78 år. Seniorerna arbetar både hos företag - till exempel med budkörning, administrativt arbete, inom omsorgen eller som vaktmästare - eller hos privatpersoner. Då handlar det ofta om olika former av hushållsnära tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om