Är filmen värd biljettpriset?

Är 150 kronor för ett biobesök rimligt? Klart är i alla fall att högre biljettpriser hittills inte påverkat Uppsalabornas vilja att gå på bio.

Foto:

Uppsala2010-03-05 09:00
Förra året ökade antalet besök både på SF-biograferna, Fyrisbiografen och för kortfilmsfestivalen.

På söndag är det dags för årets största filmfest när den 82:a Oscarsgalan äger rum. Hollywoods glitter och glamour känns kanske långt borta, men allt tyder på att lilla Uppsala är med på noterna, i alla fall när det gäller filmentusiasmen.
Uppsala Internationella Kortfilmfestival slog publikrekord förra året med 10 464 besök. På SF:s biografer i Uppsala har antalet biobesökare stadigt ökat de senaste fem åren, med undantag för 2007 som var ett dåligt bioår i hela världen.

Redan innan biobesöksstäta
julveckan hade inletts i december 2009 så slogs 2008 års siffror. Under förra året gick 516 498 personer på SF:s biografer Filmstaden, Spegeln och Royal i Uppsala.
- 2009 är det bästa bioåret sedan Sagan om Ringen-epoken i början av decenniet. Uppsalaborna gillar verkligen att gå på bio, säger Thomas Runfors på SF Bio.

All sorts film verkar fungera i Uppsala, konstaterar man på SF Bio. De stora filmerna som till exempel Stieg Larsson-trilogin går bra precis som i övriga landet. På topplistan över 2009 års mest sedda filmer i Uppsala län ligger filmatiseringen av Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden på första respektive andra plats. Men även filmer utanför mainstream­fåran går bra.
- Som universitetsstad finns det en marknad även för smala filmer och Uppsala ligger alltid bra till när en film med få kopior ska fördelas bland biograferna, säger Thomas Runfors.
Intresset för smalare filmer visar sig även på Fyrisbiografen. Här var antalet biobesökare cirka 18 000 förra året, vilket är en ökning jämfört med de senaste åren. Under perioden augusti till oktober hade man 30 procent fler besök jämfört med året innan.
- Men det kan även ha att göra med att filmer som Video­cracy och Bananas!* visades då, de hade fått bra recensioner, berättar Göran Annell som sköter biografen.

Samtidigt har det blivit betydligt dyrare att gå på bio. Sedan 1950 har priset på biobiljetten ökat med omkring 70 procent, omräknat till dagens penningvärde.
Dessutom innebär det nya 3D-formatet, som vissa filmer visas i, en prishöjning med några tior utöver det vanliga biljettpriset. För att till exempel se ­Avatar i 3D får man betala 150 kronor, alltså 40 kronor mer än i vanligt 2D-format. Men priset verkar inte avskräcka Upp­salas biobesökare.
- När Avatar kom blev det verkligen ett genombrott. Framför allt de animerade ­filmerna som till exempel Bolt och Ice age verkar det vara drag på. Så 3D-formatet har gått bra och verkar vara något som besökarna ­gärna betalar extra för, säger Nico Psilander som är biografansvarig för SF Bio i Uppsala.

Det har inte bara blivit dyrare att gå på bio, det har också blivit enklare att ladda ner filmer från internet. Frågan är då om dyra biobiljetter, lågkonjunktur och nedladdningen på nätet kommer att påverka antalet biobesök i Uppsala i framtiden.
- Folk kommer troligen att fortsätta gå på bio oavsett om priserna höjs eller nedladdning finns. Att gå på bio är något ­socialt och annorlunda än att sitta hemma, säger Göran Annell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!