Är du en vuxensyndare?

Har familjen fastnat i en ond cirkel av bråk och trots? Inte sällan är det föräldrarnas tankefällor som ställer till det. Vuxna har en förmåga att glömma bort barnets perspektiv, säger experten.

Konsekvent. Blir det alltid tjafs under påklädningen? Bestäm vad som gäller i en sådan situation och stå fast vid det.

Konsekvent. Blir det alltid tjafs under påklädningen? Bestäm vad som gäller i en sådan situation och stå fast vid det.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2015-03-07 08:00

Det är fredag eftermiddag. Du är hungrig och trött, ditt barn likaså, men handlingen inför helgen måste klaras av. Det är trångt i affären, du är blank i huvudet och barnet har kopplat ett stadigt grepp om en godispåse. Tankar på hur du borde göra i den här situationen fladdrar i bakhuvudet och du inleder förhandlingen med ett nej. Efter en stunds skrik och tjat ger du dock efter och låter barnet få godiset. Du har just begått vuxensynd nummer sju - inkonsekvens.

Det var när psykologen och författaren Karl Eder arbetade inom barn- och ungdomspsykiatrin som han började se tydliga mönster i hur vuxna relaterar till barn och vilka svårigheter som är återkommande. Tankarna har han samlat i den nyutkomna boken ”De 7 vuxensynderna - föräldrars vanligaste misstag och hur du undviker dem” (Natur & Kultur).

Vilken är då den vanligaste vuxensynden? Jo, inkonsekvent beteende hos föräldrarna. Tillbaka till affären alltså.

– Det är nog många som känner igen sig i vardagssituationer. Man är inte riktigt på det klara med vilka riktlinjer man ska ha och så ger man dubbla besked till barnet, säger Karl Eder.

Det saknas helt enkelt en struktur. Konsekvensen? Barnet lär sig att tjat leder till belöning och situationen förvärras.

– Här gäller det att i förväg ta ett beslut om vad som gäller - inte när man står där i affären på fredagseftermiddagen eller när barnet redan sitter och spelar dataspel.

– Och så gäller det att verkligen hålla ut när situationen väl uppstår.

Karl Eder förklarar att konflikterna till en början då kan öka, men om tjatet konsekvent inte leder till att föräldern ger efter kommer beteendet minska och till slut försvinna.

Flera av exemplen i boken handlar om att föräldrar har vuxenglasögonen lite för hårt fastkilade på näsan. Man lyssnar helt enkelt inte på barnet.

– När det uppstår konflikter med barnen gör föräldrarna ofta en problemformulering utifrån ett vuxenperspektiv, säger Karl Eder.

– Men inte sällan finns lösningen hos barnet, de har oftast väldigt bra förklaringar på vad som är fel - bara man frågar.

Tips till föräldrar/De sju vuxensynderna

1 Att inte ta barn på allvar. Tips: Lyssna på barnet. Ställ gärna specifika frågor, men förhåll dig också öppen för svaren.

2 Att utgå från ett vuxet perspektiv. Tips: Utgå från det enskilda barnets förutsättningar när du tänker kring vad olika beteenden innebär. Uppmärksamma att barnet anstränger sig.

3 Att värdera beteenden. Tips: Släpp tanken på att barnet har ett uppsåt. Acceptera i stället att barn har olika lätt att till exempel komma ihåg saker. Fråga efter situationer där barnet kunde komma ihåg gympakläderna. Kanske fungerar praktiska hjälpmedel som listor?

4 Att generalisera i stället för att individualisera. Tips: Acceptera att problemen finns. Försök få en bild av vad barnet klarar av. Anpassa kravnivån efter barnets förmåga.

5 Att över- och underdriva barns svårigheter. Tips: Var lyhörd för barnets reaktioner. Barn reagerar inte alltid som vi vuxna förväntar oss. Ibland leder en krissituation till ett trauma men inte alltid. Som vuxen är det viktigt att vara tydlig och att försöka att upprätthålla vardagliga rutiner. Tala om att du eller en annan vuxen finns där om barnet har ett behov av att prata.

6 Att oroa sig för att barn ska oroa sig.

Exempel: Tips: Skapa struktur kring vad barnet måste göra även om det är jobbigt, till exempel gå till skolan. Var tydlig med att du är säker på att barnet klarar situationen.

7 Att vara inkonsekvent. Tips: Försök identifiera var det uppstår konflikter. Är det vid påklädningen på morgonen, vid handlingen eller när barnet hellre spelar dataspel än gör läxorna? Bestäm vad som gäller i dessa situationer och stå fast vid det.

Källa: ”De 7 vuxensynderna - föräldrars vanligaste misstag och hur du undviker dem” av Karl Eder (Natur & Kultur, 2015)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om