Är du en godisråtta?
På påsken äter man mycket godis och godis innehåller ofta mycket socker. Men vad händer egentligen i kroppen när man äter socker? Pixel frågade barnläkaren Dan Seligsohn om hur sockret påverkar kroppen.
— Den snabba effekten är att man blir piggare och får extra energi.
Behöver kroppen socker?
— Ja, men det finns olika sorters socker. Det socker som finns i godis kan man kalla för "snabbt socker". Det behöver vi inte så mycket av. Men så finns det även "långsamt socker" och det mår kroppen bara bra av. Långsamt socker finns i t ex både morötter och spagetti. Effekten av det långsamma sockret varar längre och gör att man inte blir hungrig mellan måltiderna.
Kan det vara farligt med för mycket socker?
— Om man äter för mycket snabbt socker skapar man ett behov eller ett ständigt sug efter godis. Om man äter mycket godis blir man inte hungrig när det är dags för mat utan äter bara lite till middag. Då blir man snabbt hungrig senare och då kanske man äter godis i stället. Det blir en ond cirkel som skapar dåliga matvanor. Att äta godis en gång i veckan är lagom. Föräldrar och andra vuxna bör föregå med gott exempel.
Vad händer om man äter för mycket påskgodis?
- Att äta mycket godis någon enstaka gång är inte farligt. Det enda som kan hända är att man får man ont i magen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!