Är detta framtidens vindkraftverk?

Krånglande vindkraftverk är en mardröm för vindkraftsbolagen, speciellt om vindkraftverket ligger långt ute till havs. Ett litet Uppsalaföretag tror nu att de har lösningen i form av ett enklare och robustare vindkraftverk som inte ser ut som andra.

Vindkraftverket i Marsta

Vindkraftverket i Marsta

Foto:

Uppsala2008-04-15 20:00
På senare tid har problemen med vindkraftverk som går sönder uppmärksammats. Vid Vattenfallsägda vindkraftsparken Kentish Flats i Themsens mynning tvingades man byta ut alla växellådor. Och på Barrow Wind i Irländska sjön har flera verk skurit.

Även vid danska vindkraftsparker till havs har man brottats med en hög felfrekvens enligt en artikel i Ny Teknik i höstas.
Idag säger Anders Dahl, vd för Vattenfall vindkraft AB att det i första hand handlat om barnsjukdomar. Enligt honom fungerar bland annat svenska Lillgrund mycket bra.
Men faktum kvarstår, det är dyrt och omständligt att serva vindkraftverk om avståndet till land är långt.
- Går ett vindkraftverk sönder ute till havs på vintern kan det ta upp till ett halvår innan man kan reparera det, berättar docent Hans Bernhoff.

Han är vd för Uppsalaföretaget Vertical Wind AB på halvtid och forskar på vindkraft vid Ångströmlaboratoriet resten av sin tid. Idén att utveckla det vertikalaxlade vindkraftverket som liknar en gigantisk torkvinda kommer ursprungligen från professor Mats Leijon. Hans tanke var att konstruktionen skulle vara så enkel som möjligt.
- Men turbinen är ingenting vi har uppfunnit. Den uppfanns redan på 30-talet av en fransman vid namn Georges Jean Marie Darrieus, förklarar Hans Bernhoff.

Fördelen med ett vertikalaxlat vindkraftverk är att det fångar vinden från alla håll och bara har en enda rörlig del. Dessutom placeras den tunga generatorn på marknivå i stället för högt uppe i luften.
- Horisontalaxlade vindkraftverk med en propeller bygger på en mycket mer komplicerad teknik där varje enskilt blad ska vridas mot vinden.
Det finns ett antal vertikalaxlade vindkraftverk i drift runt om i världen i dag, men de allra flesta är horisontalaxlade med en propellerrotor. Och för den som vill tänka nytt är det ett problem att sinnebilden av hur ett vindkraftverk ska te sig är så starkt rotad.

- Det är svårt att intressera forskare och finansiärer för det här. När man har sett en rotor i form av en propeller tror man att det är så det ska se ut. Propellern är till och med symbolen för förnyelsebar energi i Sverige, säger Hans Bernhoff.
Hittills har forskarna byggt två mindre vertikalaxlade vindkraftverk på universitetets område i Marsta.
- Nu vill vi bygga det första kommersiella vindkraftverket av den här typen i Sverige och vi förhandlar för tillfället med flera olika parter.

-Det gäller att hitta en kompetent kund som ser fördelarna, säger Hans Bernhoff som helt nyligen anställde åtta personer och skaffade nya lokaler ute i Boländerna åt Vertical Wind.
Han hävdar att både investeringskostnaden och driftskostnaden blir lägre med ett vertikalaxlat vindkraftverk. Dessutom är det tystare eftersom det snurrar något långsammare.
- Kanske stör det djurlivet mindre men det vet vi inte så mycket om ännu.
Fakta:

Det vertikalaxlade vindkraftverket har inga vridbara propellerhus, inga vinkelväxlar och inga mekaniska styr- och reglersystem. Det enda som rör sig är vingarna och den vertikala generatoraxeln. Den största prototypen i Marsta har ett sex meter högt torn och tre fem meter långa vingar. Det genererar 12 kW vid vindar på 12 sekundmeter. Axeln går inuti maströret och förmedlar kraften ned till generatorn. På platsen finns också ett mindre verk som byggts av en student och från början testades vid Hovgården utanför Uppsala. Konstruktionen fungerar bra även i större skala och Vertical Wind arbetar nu med att utveckla vindkraftverk i storleken 200 kW.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!