Universitetshusets trapphall fylls stadigt med festfolk i frack och balklänning. Det tas kort och filmas, kramas och skakas hand. Om ett par minuter ska en av Uppsala universitets stora stunder äga rum. Det är dags för högtidlig promotionshögtid i aulan.
Då får de som disputerat under året ta mot en lagerkrans eller en hatt. Dessutom installeras årets hedersdoktorer. Bland dem finns den här gången Sakine Madon, ledarskribent och politisk chefredaktör på UNT. På övre plan i trapphallen hittar hon hedersdoktorernas position, där de ska rada upp sig inför processionen in i aulan.
I motiveringen står bland annat att "Sakine Madon kombinerar ett varmt intresse för forskningsfrågor med en uppfordrande kritisk distans till universitetet."
– Det värmde verkligen, att det finns en uppskattning även för en kritisk blick. Det är så lätt att säga att man välkomnar kritik, men här visar universitetet att de menar allvar, säger hon.
Hur känns det idag då?
– Stort, overkligt och nervöst.
Känner du dig hemma i den här akademiska miljön?
– Alla har varit så trevliga mot mig så det är lätt att känna sig hemma. Men det är klart att jag känner mig mer hemma i gräset på Sweden Rock med öl i plastglas, säger Sakine Madon som mer än en gång synts framträda offentligt i sin hyllningströja till hårdrocksbandet Slayer.
I sin installationsföreläsning under veckan talade hon om yttrandefrihetens gränser, ett ämne i tiden som hon förutom att skriva ledarkrönikor om haft som ämne i en uppmärksammad bok. I vår spända samtid hotas yttrandefriheten från flera fronter, menar hon.
– Människor i historien har kämpat så, till och straffats och torterats, för de friheter vi har idag. Det måste vi stå upp för i dag. Jag ser det här som ett erkännande för att jag driver frågan, säger Sakine Madon.
Promotionshögtiden lyfter fram det allra bästa med Uppsala, menar hon.
– Jag blir så mallig och stolt över Uppsala och universitetet, för här samlas folk från hela världen, säger hon.
Bland de nya doktorerna finns Reza Fachnal, som disputerat med en avhandling om samverkan mellan laddning av elbilar och solkraftsproduktion. Han kom till Uppsala från Indonesien 2016 och bor här sedan dess. Han har med sig sin fru och sina två döttrar, alla elegant festklädda.
– Det här är en stor och underbar dag. Allt är perfekt, säger han.