År av oroligheter - trots insatser

Mycket har gjorts genom åren för att komma till ro med oroligheterna i Gottsunda och Valsätra.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2016-03-29 17:30

Efter den oroliga hösten 2009 där en våg av skadegörelse, bilbränder och stenkastning drabbade Gottsunda och Valsätra sattes en rad insatser in.

Bland annat förtätades samarbetet mellan polis, skola och socialtjänst för att snabbt identifiera och sätta in insatser till unga i riskzonen. Två fältsekreterare anställdes av kommunen. Det satsades även på att få igång fler fritidsaktiviteter i området.

Under 2012 vittnade både fältsekreterare och kommunens samordnare om att situationen förbättrats, trots att en viss skepsis fanns kvar mot polisen. Något som bland annat levde kvar efter nedlagda anmälningar mot polisen för övervåld mot ungdomar under hösten 2009.

En arbetsgrupp tillsattes för att jobba fram konkreta förslag på förbättringar i området. Byggnationen av det nya Gottsunda centrum lyftes också fram som en faktor som skulle bidra till en ökad stolthet för stadsdelen. Samma år upprättades även en mobil polisstation i Gottsunda centrum.

Efter en fortsatt orolig atmosfär med bland annat bilbränder och stenkastning mot bussar beslutade socialtjänsten i Uppsala kommun vid starten av 2013 att samarbetet med polisen skulle förlängas. Under sommaren satsade kommunen också på aktiviteter för unga, bland annat genom bidrag till fotbollsskolor och öppna fritidsgårdar.

Trots det har mer akuta insatser fått sättas in efter nya oroligheter. I november förra året fick kommunens parkeringsvakter inte längre patrullera ensamma på Bandstolsvägen i Valsätra sedan de utsatts för verbala hot. Efter stenkastning i Valsätra 2014 drogs busstrafiken tillfälligt in under kvällstid.

År 2012 sade Hilde Klasson, kommunens dåvarande samordnare för stadsdelsutveckling och som arbetat med Gottsunda under många år, att risken för nya oroligheter inte kan stävjas genom snabba lösningar: "Det handlar om att det i Gottsunda finns en högre arbetslöshet, lägre utbildningsnivå och högre sjuktal som gör att det blir en riskzon, även om de allra flesta inte bränner bilar".

Samtidigt präglas de två stadsdelarna av ett rikt förenings- och kulturliv. Förra året prisades Gottsunda och Valsätras träffpunkt Treklangen för sitt arbete. Föreningen Effekto har blivit en central mötesplats för Gottsundas unga vuxna. På tio år har Gottsundaskolan arbetat sig upp från en betygsnivå 20 procent under kommungenomssnittet till att numera hålla jämna steg med resten av Uppsala. Vårterminen 2015 låg Gottsundaskolans elever i årskurs nio över betygssnittet för de kommunalt drivna grundskolorna i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!