Äpple för allergiker på gång

Ett äpple, som de flesta allergiker kan äta utan problem, har tagits fram på SLU:s filial i Balsgård. Det nya äpplet är resultatet av en korsning mellan Gyllenkroks astrakan och Worcesterpearmain.

Uppsala2005-09-26 00:00
Korsningen gjordes våren 1987 av Hilde Nybom, då nyanställd äppleförädlare i Balsgård och i dag professor. Nu har det nya äpplet testats både på Balsgård och i en yrkesodling utanför Lund under några år. Resultaten anses vara mycket lovande.
Det lågallergena äpplet är en systersort till Balsgårdssorten Sylvia, men har ännu inte fått något "riktigt" namn utan bara en vetenskaplig beteckning.
B:0654 är ett vackert gult äpple med röda strimmor. Frukten mognar kring 1 september. Fruktköttet är vitt, saftigt och lätt sötsyrligt. Det intressantaste är att B:0654 har visat sig innehålla ovanligt låga halter av det allergiframkallande proteinet Mal d 1.
En hel del äpplesorter har höga allergenhalter i skalet, men ganska låga halter i fruktköttet. Sådana äpplen kanske allergiker kan äta om äpplena skalas först. Att hitta en äpplesort som allergiker kan äta rakt av, med skal och allt, har visat sig vara allt annat än lätt!

Omfattande tester har gjorts på SLU-filialen i Balsgård med inte mindre än 106 olika äpplesorter. Vid analysen visade sig mängden av det alleriframkallande proteinet som svarta band på en plastfilm.
För den sedan tidigare kända lågallergena tyska höstäpplesorten Gloster samt för Balsgårds nya nummersort B:0654 fann forskarna bara ett mycket svagt band i skalet sedan äpplena hade lagrats i flera månader. I övrigt påträffades inga synliga band alls.
B:0654 har också analyserats med en annan analysmetod som heter Elisa. Också här ser det lovande ut. Värdena för skalprover ligger mycket lägre än för Gyllenkroks Astrakan och Greensleeves. Värdena för fruktkött skiljer sig däremot inte särskilt mycket åt.
- Innan vi kan lova att äppelallergiker verkligen kan äta B:0654, måste äpplet testas både med blodserum från allergiker samt i skarpt läge, det vill säga i riktiga konsumenttester, påpekar projektledaren Hilde Nybom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om