Vid ett bord sitter Bettina Broberg Brundin och Josefin Sundtoft från Sveriges Pomologiska Sällskap och sortbestämmer äpplen som besökarna har med sig.
– Det här är nog något frösått. Det är inte en äkta sort. Den har alldeles för lite syra, säger Bettina Broberg Brundin efter att ha smakat på ett äpple som Marianne och Stig Eriksson från Torstuna, Fjärdhundra, har med sig.
Stig Eriksson berättar att trädet stått länge, och att hans pappa har ympat in olika sorter på det genom åren.
– Trädet var stort när jag var liten grabb, och jag är över 70 nu, säger han.
Nere vid stranden håller Johan Persson och Tomas Loreth Remén från Upplandsstiftelsen på och förbereder noten som de ska fånga fisk att visa upp.
– Vi ror ut en bit med noten och drar in den. Det blir nog en del löja, mört, abborre och braxen. Ska man ha gös och gädda får man ta sig längre ut på sjön, säger Johan Persson.
En hel del har också kommit för äppelplockningens skull. I den stora äppellunden, någon kilometer från slottet, finns stegar och plockar till hands. Och det är bara att ta för sig.
– De här var jättegoda, säger Ellinor Larsson, från Vänge som plockar äpplen från ett träd med sorten Filippa, enligt en skylt som hänger från en gren.
Den som varit flitig kan få sina äpplen mustade på plats för åtta kronor litern. Men då behöver man ha fått ihop två hinkar, 35 kilo, för att det ska bli en hel sats.