Äppelauktion med folkmusik

Det hölls äppelauktion i Svenska kyrkans regi på Tierpsgården i söndags. Hugade spekulanter kunde ropa in nyskördade äpplen, äppelkakor och rulltårtor, muffins och trattkantareller.

Ingvar Sundin klubbade bort äpplen, svamp och många goda bakverk.

Ingvar Sundin klubbade bort äpplen, svamp och många goda bakverk.

Foto: Peter Söderlund

Uppsala2007-10-09 09:34
Pengarna går till utlandskyrkan.
Nu är det höst. Det kan inte ha undgått någon. Äpplen har skördats, trattkantarellerna har kommit och i går inleddes årets älgjakt.
Vid auktionen blev samlingssalen snabbt fullsatt. Orkestern Drag ma Habagivi underhöll med folkmusik och flickkören Stora stjärnan sjöng visor för gästerna.

Ett okänt antal liter trattkantareller gick också till de högstbjudande. De var i allra högst grad färska, eftersom de plockats på morgonen samma dag.
Ingvar Sundin, numera pensionerad kyrkoherde, agerade auktionsförrättare, och tog tag i en burk äppelmos.
- 50 kronor, ropade någon.
- Nu hann jag knappt lyfta burken, sade Ingvar Sundin.
Sedan gick en äppeltårta på tolv bitar för 50 kronor och en form äppelrutor gick för tjugo kronor.
- Har du bara en tjugolapp på dig, skämtade Ingvar Sundin
- Ja, det stämmer, fick han till svar.

Dagens högsta bud lades på en rulltårta. Den såldes för 90 kronor och när Ingvar Sundin började ropa ut trattkantarellerna vaknade spekulanterna på allvar.
En av svampköparna köparna berättade att han ska steka upp svamparna med smör, och kanske ha dem till omelett.
Chevre-äpplen
Recept på chevregratinerade äpplen med honung:
2 fasta äpplen
4 skivor chevre
4 teskedar flytande honung
1 kvist timjan
1 näve hackade pistage- eller valnötter

Skär äpplena i centimeterlånga skivor. Placera en skiva chevre på varje äppelskiva och toppa med timjan. Gratinera i 225 grader i fem minuter tills osten börjar få färg. Ringla honung och strö nötterna över rätten, servera genast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om