Smittskyddsläkaren: "Står bättre rustade inför vintern"

Vad hände egentligen med apkoppor? Och hur ser läget ut för coronaviruset? UNT ställde några snabba frågor till smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2022-10-10 07:15

Hur ser det ut med spridningen av apkoppor just nu i Sverige och i Uppsala? 

– I Sverige är det just nu en till synes avtagande trend, med knappt 200 fall där majoriteten finns i Stockholm. I Uppsala finns endast två konstaterade fall.

Det känns som att rapporteringen om viruset avtog ganska snabbt? 

– Ja, det kan jag vara enig i. Det är nog andra saker som dominerar i nyhetsrapporteringen i dagsläget. Människor fortsätter dock att insjukna i apkoppor och även om dödligheten i det aktuella utbrottet varit låg, så har det varit ungefär 10 procent som behövt läggas in på sjukhus för dropp och smärtstillande behandling. Det är viktigt att vara medveten om att smittan fortfarande sprids och att många sexuella kontakter ökar risken att bli smittad. Det är också viktigt att man i sjukvården fortsätter med skyndsam smittspårning kring varje fall.

Hur ser det ut med corona i dagsläget?

 – Det är lite svårt att vara säker på då man inte provtar brett i befolkningen längre utan bara bland personal och brukare/patienter i vård och omsorg. Vi ser ingen tydlig ökning än men räknar med ett antal fall utöver hösten och vintern, utifrån den säsongsvariation som varit under pandemin och som man också ser med andra luftvägsvirus som Influensa och RS.

Så pandemin är inte över än?

– Nej.

Ligger det fortfarande sjuka inlagda på intensivvård i Uppsala? 

– Ja, det har varit några enstaka patienter inlagda på grund av covid. Men på infektionskliniken ligger det alltid cirka tio patienter inlagda i nuläget.

Måste man fortsätta vaccinera sig? 

– Ja, om man är äldre än 65 år och/eller har någon annan riskfaktor för svår covidsjukdom så är det viktigt med en påfyllnadsdos nu i höst. Detta för att upprätthålla vaccinets skyddseffekt mot svår sjukdom och död. Även om man är yngre och frisk så kan det vara idé att fylla på vaccinskyddet för att förhoppningsvis inte bli sjuk i covid under vintern.

 Finns det ännu stor risk för mutationer? 

– Ja, man räknar med att nya varianter kommer att uppstå. Förhoppningsvis kommer det inte någon ny variant som medför allvarligare sjukdom.

Behöver man oroa sig inför kommande vinter? 

– Immuniteten i befolkningen är ändå hög efter att så många vaccinerat sig eller haft covid, så jag tycker att vi står bättre rustade inför denna vinter än tidigare pandemivintrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!