Tecken har i 30 år används framgångsrikt för hörande barn med försenad språkutveckling. De senaste åren har intresset vuxit för att använda tecken för alla barn och det ordnas särskilda teckenkurser för småbarnsföräldrar.
Lena Nilsson berättar att många ställer frågan om inte tecken kan hämma talutveckling, men det finns inga studier som tyder på det.
– Tvärtom, all forskning som jag känner till visar att alla alternativ som stimulerar kommunikation främjar också språk- och talutvecklingen.
Det vanligaste är att talet successivt tar över allt eftersom barnet utvecklas. När Lena Nilssons egen dotter började tala vid 13–14 månaders ålder kunde hon ungefär 100 tecken.
– För ett litet barn är det naturligt att peka och använda gester. Ett litet barn sträcker ju till exempel upp armarna för att bli upplyft eller pekar på bussen för att kommentera bussen som åker förbi.
Att bekräfta och lyssna till barnets signaler skapar en kommunikativ miljö vilket är jätteviktigt för barnets kommunikativa utveckling, säger Lena Nilsson.