Äntligen öppnar uteserveringarna
När säsongen för uteserveringar drar i gång i dag, söndag, är intresset för att servera mat och kaffe utomhus större än någonsin.
Jarmo Ahlgren på Rådhuscaféet putsar borden inför uteserveringspremiären 1 april.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Inför våren 2006 flyttade vi fram säsongsstarten till den 1 april. Att flytta fram den ytterligare blir något vi får diskutera inför nästa säsong, säger Göran Froman på Gatukontoret i Uppsala.
Det är också fler än tidigare som ansökt om tillstånd för uteservering. Polisen har i år tagit emot ungefär 75 ansökningar, att jämföra med förra årets 67.
- Vi får in fler ansökningar för varje år, minsta lilla ställe vill ha en uteservering, oavsett om det bara handlar om några bord på trottoaren, säger Karin Åkerström på polisens tillståndsenhet.
En av de restauranger som i år bestämt sig för att öppna uteservering är Feskarn som håller till i Saluhallen.
- Vi kommer att testa att ha en uteservering i år. Vi har fått önskemål från kunder som gärna vill kunna sitta utomhus och kanske dricka ett glas champagne och äta lite skaldjur, säger Micke Prising på Feskarn.
Han är positiv till att antalet uteserveringar ökar i Uppsala.
- Folk vill ju sitta ute, och Uppsala är stort nog för alla. Vi är flera restauranger från Saluhallen som kommer att ha uteservering, med vi konkurrerar inte med varandra eftersom vi erbjuder olika slags kök, säger Micke Prising.
Några andra restauranger som i år satsar på uteservering för första gången är Barrista på Svartbäcksgatan 14, Hotell Hörnan på Bangårdsgatan 1, Restaurang Carl Philip på Drottninggatan 1, Bredbar på Bangårdsgatan 13 och Kafé Bistro Brunnen som öppnar i H- centrum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!