Äntligen når patienterna fram

Värderingar och arbetssätt sitter i väggarna på en arbetsplats. Chefen har ofta bara att anpassa sig. Men Gottsundas vårdcentralchef Nasrin Abar lyckades få med sig personalen på en förändringsresa mot en mer strukturerad och effektiv vårdcentral.

Sjuksköterskorna Sara Nordström och Nahid Gheysari på Gottsunda vårdcentral.

Sjuksköterskorna Sara Nordström och Nahid Gheysari på Gottsunda vårdcentral.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2009-11-23 11:01
Telefonkön är fylld, vänligen återkom nästföljande vardag. Så kunde det låta, dag efter dag, i örat på den som försökte få kontakt med Gottsunda vårdcentral för några år sedan.
Tillgängligheten på telefon var runt 15 procent när Nasrin Abar tillträdde som vårdcentralschef i Gottsunda 2007.
- Jag märkte att vi hade många missnöjda patienter och att sjuksköterskorna mådde dåligt av att de inte räckte till, berättar hon.
I dag tas 98 procent av samtalen emot. Bakom siffrorna ligger ett målmedvetet arbete med att strukturera vårdcentralen och använda resurserna bättre. Först och främst klargjordes uppdraget.
- Vi kom fram till att tillgänglighet var A och O. Utifrån det strukturerade vi arbetet. Vi satte ribban på 85 procents telefontillgänglighet.

Invanda arbetssätt och strukturer kan vara mycket svåra att ändra på, även om de motverkar syftet med verksamheten. Som chef är det inte lätt att driva igenom förändringar, men Nasrin Abar har lyckats med det och betonar att det skett i samarbete med personalen.
- Personalen här är mycket arbetsvilliga och initiativrika.
Målen som sattes upp var konkreta. En sjuksköterska skulle till exempel kunna klara sju samtal i timmen. Det kan låta lite, men Gottsunda är komplext, med språkförbistring, kulturella skillnader och en hel del vårdtunga patienter.
Personalen har haft temadagar där de diskuterat en gemensam värdegrund, god tillgänglighet, kontinuitet och ett gott bemötande.
- Vi tog oss tid att planera och vi lade om schemat, sjuksköterskorna fick till exempel schemalagd tid för administration. Vi har provat oss fram, berättar Nasrin Abar.

Hon och sjuksköterskorna bestämde sig också för att ha ett kort möte varje morgon, bara fem minuter då de gör klart om alla är på plats och om det hänt något speciellt.
- Nu känner vi oss som en sammansvetsad grupp som kan planera och kommunicera så att arbetet flyter på.
Förändringarna som genomförts de senaste två åren är flera. En jourverksamhet har inrättats med akuttider var 15:e minut.
Hemsidan har förbättrats. Gränserna har suddats ut mellan de tre enheterna sedan de fick en gemensam chef, så nu kan läkare, sjuksköterskor, dietister och sjukgymnaster boka in patienter hos varandra.

Nasrin Abar är mån om att framhålla personalens egen styrka och förändringsbenägenhet, även om många i början var oroliga och inte uppskattade en omorganisering. Hon påpekar att förändringsarbete är svårt och måste få ta tid.
Genom att vara målmedveten, viljestyrd, tydlig och närvarande kan man som chef förändra mycket, hävdar hon.
- Samtidigt är chefen väldigt beroende av personalen. Tillsammans kan vi åstadkomma mycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om