Det visar resultaten av en studie bland drygt 30 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i facktidskriften JAMA Ophthalmology.
– Våra resultat ger stöd för att en kost rik på många sorters antioxidanter motverkar skador på ögonlinsen som orsakas av så kallad oxidativ stress, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet.
När studien inleddes besvarade kvinnorna en omfattande och detaljerad enkät om sina mat- och dryckesvanor. Utifrån dessa uppgifter har forskarna räknat ut vad de kallar den totala antioxidativa kapaciteten för var och en av deltagarna.
– Detta mått tar både hänsyn till hur mycket antioxidanter olika livsmedel innehåller och hur de samverkar med varandra, säger Alicja Wolk.
Efter att kvinnorna hade besvarat enkäten om sina mat- och dryckesvanor följdes de under i medeltal nära åtta år upp med hjälp av olika hälsoregister. Under den tiden utvecklade var sjunde kvinna en så svår form av grå starr att den grumlade ögonlinsen måste bytas ut mot en ny, konstgjord lins.
När forskarna närmare analyserade vilka som hade insjuknat fann de ett samband mellan den totala ”dosen” av antioxidanter som kvinnorna kunde tillgodogöra sig från kosten och risken för grå starr.
Bland den femtedel av kvinnorna som hade högst antioxidativ kapacitet var risken för grå starr 13 procent lägre jämfört med bland den femtedel av kvinnorna som hade lägst antioxidativ kapacitet.
I dag finns en mängd kosttillskott som saluförs med hjälp av argumentet att de tillför kroppen antioxidanter. Alicja Wolk hoppas dock att resultaten av den nya studien inte ska tas till intäkt för att börja äta sådana preparat.
– Inget skydd mot grå starr eller andra positiva hälsoeffekter har påvisats i prövningar av specifika kosttillskott som innehåller antioxidanter. Vår studie är visserligen inte någon kontrollerad klinisk prövning, men resultaten talar ändå för att ett samspel mellan en stor mängd olika antioxidanter skyddar mot grå starr, säger Alicja Wolk.
Den viktigaste källan till antioxidanter för kvinnorna i studien var frukt och grönsaker. Tillsammans med fullkornsprodukter och kaffe bidrog de till mer än tre fjärdedelar av det totala intaget av antioxidanter.
– Det finns alltså goda skäl att ha en varierad kost med mycket av sådana livsmedel, gärna kompletterad med lite choklad, som också är en rik källa till antioxidanter, säger Alicja Wolk.