Antimaterians återkomst
För första gången någonsin har kinesiska forskare lyckats framställa en helt ny sorts "atom" som består av både materia och antimateria.
— En stor upptäckt. Vi har nu fått bevis för och inte bara indikationer på att denna partikel verkligen existerar, säger Tord Ekelöf, professor i elementarpartikelfysik vid Uppsala universitet och värd för konferensen.
Pekingforskare knäckte nöten
Det var den kinesiska forskaren Xiaoyan Shen vid Institutet för högenergifysik i Peking som under ett föredrag i universitetsaulan på fredagsförmiddagen överraskade konferensdeltagarna med att tillkännage upptäckten av proton-antiprotonen.
Begreppet antimateria myntades första gången i slutet av 1920-talet. För bara några år sedan bevisades dess existens genom upptäckten av antielektronen, den positivt laddade positronen, och sedan dess har ytterligare en rad "antipartiklar" observerats. I partikelacceleratorn vid Cern i Genève till exempel har små mängder antiväte framställts.
Gåtans lösning närmare
Men att materia och antimateria kan "samexistera" i en och samma partikel, låt vara under bara någon bråkdel av ett ögonblick innan den förintar sig själv, har aldrig tidigare visats.
Enligt gällande teori för universums uppkomst måste det från början, direkt efer den stora smällen, ha funnits lika mycket materia som antimateria.
Vart all denna antimateria tog vägen och varför universum i dag består av bara materia är en av fysikens stora gåtor.
— Upptäckten av proton-antiprotonen löser inte gåtan, men med ökade kunskaper om antimateria kommer vi gradvios gåtans lösning närmare, säger Tord Ekelöf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!