Han satsade framförallt på värmländska konstnärer och hantverkare. Själv är han från Arvika och där hade han också lättast att få napp.
– De flesta blir glada över att de får ha sin konst här och på så sätt kunna visa upp sig även utanför Värmland. I början gick det lite trögt, men när en började skänka något så blev de andra medgörliga också.
Det var när han gick igenom nationens konst som han kände att det saknades något.
– Det fanns mest porträtt på gamla gubbar, inte så mycket modern konst vilket var tråkigt, säger Marcus Modh.
Sammanlagt har han skrapat ihop verk från fjorton olika konstnärer och fem olika författare. Mest nöjd känner han sig över att Ewa Rudling och Elisabeth Ohlson Wallin ville ge bort var sitt verk. På väggen över matserveringen hänger nu två fotografier, ett på Lena Endre och ett på Andy Warhol, från de båda kända konstnärerna.
– Det känns kul att lämna avtryck efter sig som antikvarie på nationen, tycker Marcus Modh.
Förste kurator Josefin Högström är också nöjd. Dels för att de nu får visa upp den värmländska kulturen mer, dels för engagemanget som Marcus Modh visat.
– Detta är ett jättebra exempel på att en driftig ämbetsman kan hjälpa till att driva nationen framåt. Det är det nationer är till för, att kunna hålla på med det man vill.
På lördag blir det konstutställning där de insamlade verken ska visas upp för allmänheten. Bredvid vissa kommer det att sitta en liten lapp om hur konstnären gått tillväga i skapandet. Kanske kommer också Marcus Modh att berätta hur det var att hämta tavlorna. Hos Ewa Rudling var det särskilt spännande.
– Hon höll på att ställa i ordning inför sitt 75-årskalas när jag kom så jag fick hjälpa till med förberedelserna. Vi hängde bland annat upp frukt i träden, berättar Marcus Modh.
Antikvarien som tigger konst
Marcus Modh har ägnat det senaste halvåret åt att ringa runt till konstnärer för att tigga till sig verk av olika slag. Resultatet? En ny uppsättning tavlor och fotografier till Värmlands nation.
Foto: Erik Kulo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!