– Vi har börjat använda antikroppstester för sjukvårdspersonal och om en läkare bedömer att det är medicinskt motiverat för en patient, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef, Nära vård och hälsa.
Numera låter företag antikroppstesta personal, det säljs tester och tester utförs på vaccinationsbyråer och andra ställen. Men att knata till vårdcentralen eller Akademiska och be om ett antikroppstest är ingen idé.
– Många har hört av sig och vill göra antikroppstest men det är inget som vi prioriterar eller ser som befogat för den breda allmänheten. Svaren säger alldeles för lite på individnivå, säger Fredrik Settergren.
Han varnar för fallgropar. Nästan det enda som de visar med säkerhet är att om ett prov innehåller antikroppen IgG (immunglobulin G) innebär det att personen haft covid-19.
– Är svaret negativt går det inte att lita på resultatet. Testet kan ha missat antikroppar. De kan behöva upp till fyra veckor för att utvecklas, säger Fredrik Settergren.
Antikroppar visar att en person har immunitet mot covid-19.
– Men vi vet inte hur länge skyddet består och hur effektivt det är. Det innebär att testen bara visar läget just när det har tagits. En månad senare skulle antikropparna kunna vara borta, det vet vi inte än.
Folkhälsomyndigheten förespråkar antikroppstester, men inte på individnivå, utan för att få kunskap om pandemins spridning i samhället.