Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie, som publiceras i den ledande reumatologitidskriften Annals of Rheumatic Diseases.
– Förhoppningsvis kan vår upptäckt bidra till förbättrade möjligheter att förutsäga prognos och på sikt också att välja behandling för patienter som har insjuknat i ledgångsreumatism, säger professor Johan Rönnelid vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet.
Typiska symtom vid ledgångsreumatism är värk, svullnad och stelhet i en eller flera inflammerade leder. Inflammationen är en följd av att immunförsvaret, som ska skydda kroppen mot sjukdomsframkallande angripare som bakterier och virus, har slagit snett och i stället angriper vävnaderna i de egna lederna.
I den nya studien har forskarna följt över 700 kvinnor och män med ledgångsreumatism från det att de fick sin diagnos och fem år framåt.
I samband med diagnosen togs prover för att bland annat mäta halten av olika inflammationsämnen och ett par typer av antikroppar i blodet: antikroppar mot broskproteinet kollagen II och antikroppar mot så kallade citrullinerade peptider.
– Antikroppar mot citrullinerade peptider mäts rutinmässigt vid diagnostiken av ledgångsreumatism och hittas hos drygt hälften av patienterna. Däremot brukar man inte mäta antikroppar mot kollagen II, som återfinns hos en mindre del av patienterna, säger Johan Rönnelid.
Jämfört med övriga patienter hade patienterna med kollagen-antikroppar kraftigare tecken på inflammation under de sex första månaderna efter diagnosen, men därefter sjönk både halten av dessa antikroppar och flera andra inflammationsämnen hos dem.
På längre sikt var förekomst av kollagen-antikroppar hos patienten i samband med diagnosen, trots mer inflammation till en början, till och med kopplad till en förbättrad prognos.
För patienter med antikroppar mot citrullerande peptider däremot var sjukdomsförloppet det motsatta, med ökad inflammation och en allvarligare sjukdomsutveckling efter några år.
– Dessa båda fynd talar för att en kombinerad analys av antikroppar mot ledkollagen och antikroppar mot citrullerande peptider skulle kunna bli ett nytt verktyg vid val av behandling för patienter med nydiagnosticerad ledgångsreumatism. Detta måste dock först undersökas närmare i fördjupade studier, säger Johan Rönnelid.
Fotnot: hela studien finns att läsa här http://ard.bmj.com/content/early/recent