Antikroppar prövas mot lungcancer
Akademiska sjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset är enda svenska sjukhus i en internationell prövning av en ny typ av läkemedel mot lungcancer. Medicinen motverkar ett ämne som hjälper cancercellerna att föröka sig.
Han är huvudansvarig för den svenska delen av den internationella prövningen, som ska omfatta sammanlagt 1 100 patienter.
— En spännande studie som kommer att lära oss mycket. Vi befinner oss i ett intensivt skede när det gäller utvecklingen av cancerbehandlingar, med prövningar av flera helt nya biologiska läkemedel, säger Gunnar Wagenius.
Det läkemedel som prövas i den nya studien är en så kallad monoklonal antikropp, cetuximab. Antikroppen riktar sig mot "mottagarstationen", receptorn, för ett tillväxtämne som kan stimulera cancercellerna att dela sig.
— Tanken är alltså att cetuximab, genom att blockera den så kallade EGF-receptorn, ska kunna stoppa eller bromsa cancercellernas möjligheter att föröka sig, säger Gunnar Wagenius.
Alla har inte receptorn
Alla patienter med icke-småcellig lungcancer har inte EGF-receptorn på cancercellerna, men majoriteten har det.
— Enbart patienter från den senare gruppen kan förväntas ha någon nytta av behandling med cetuximab och kommer att kunna delta i den nya prövningen, säger Gunnar Wagenius.
I prövningen fördelas patienterna med slumpens hjälp på två grupper. Den ena får enbart gängse behandling med ett par olika cellgifter, den andra får dessutom cetuximab.
Behandlingen med cetuximab ges som en infusion i blodet under någon timme en gång i veckan.
— Båda de patienter vi lokalt hittills inkluderat i studien har lottats till att få behandling med cetuximab. Hittilkls har de svarat bra på behandlingen, säger Gunnar Wagenius.
Minst ett år
Det dröjer minst ett par år innan den nya studien kan ge svar på frågan om behandling med cetuximab förlänger överlevnaden för patienter med spridd icke-småcellig lungcancer.
— Om resultaten av studien visar en sådan effekt kan det i nästa steg bli aktuellt att pröva om behandlingen ökar chansen till bot för patienter med en mindre långt framskriden form av lungcancer, säger Gunnar Wagenius.
Cirka 3 000 personer insjuknar årligen i lungcancer i Sverige och ungefär lika många dör i sjukdomen, ibland efter att ha haft den under flera år.
Fyra femtedelar av patienterna har icke-småcellig lungcancer, som är samlingsnamn för flera olika former av lungcancer.
Tobaksrökning är den helt dominerande orsaken till lungcancer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!