EU:s forskningsdirektorat satsar 50 miljoner kronor på prövningen.
– Denna kontrollerade prövning är det sista steget mot att vår speciella antikropp kan godkännas som läkemedel för att förhindra lunginfektioner orsakade av så kallade pseudomonasbakterier hos patienter med cystisk fibros, säger Hans Kollberg, professor emeritus vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.
För friska personer är pseudomonasbakterier ofarliga, men för patienter med den ärftliga lungsjukdomen cystisk fibros är de ett stort problem.
De flesta patienter med cystisk fibros drabbas förr eller senare av lunginfektioner orsakade av pseudomonasbakterier.
– Den mindre öppna studie vi hittills gjort talar starkt för att behandling med vår antikropp kraftigt sänker risken för detta allvarliga problem. För att bevisa detta krävs dock en större kontrollerad prövning, där patienterna lottas till behandling med antikroppen eller ett overksamt placebomedel, säger Hans Kollberg.
Läkemedlet, som heter anti-pseudomonas IgY, är en lösning framställd ur hönsägg som innehåller antikroppar mot pseudomonasbakterier. Antikropparna, som patienterna dagligen gurglar sig med, är avsedda att binda upp eventuella pseudomonasbakterier i svalget och därmed förhindra att de infekterar de nedre luftvägarna. Den prövning forskarna tidigare gjort på 20 patienter med cystisk fibros pekade på att en daglig gurgling med antikroppslösningen sänker risken för en pseudomonasinfektion till mindre än en tredjedel jämfört med hos en obehandlad kontrollgrupp.
– Samtidigt visade den att behandlingen med antikroppen kraftigt sänkte patienternas behov av antibiotika. Detta är mycket viktigt eftersom personer med cystisk fibros är den patientgrupp som har de allra största problemen med resistenta bakterier, säger Hans Kollberg.
Den nya studien ska omfatta 180 patienter med cystisk fibros i Tyskland, Belgien, Danmark, Frankrike, Italien och Sverige, däribland patienter vid Akademiska sjukhuset. Hälften kommer att under två års tid behandlas med antikroppslösningen, hälften med en overksam placebolösning.
– Om studien faller väl ut öppnar den även för andra användningsområden för IgY-antikroppar från hönsägg. Till skillnad från antibiotika ger sådana antikroppar aldrig upphov till resistensproblem. Det innebär att de kan bli ett attraktivt alternativ till antibiotika vid många olika typer av infektioner, säger Hans Kollberg.