Anticimex om risken för getingsommar: "Väldigt lugnt"

Kommer man kunna öppna fönstret varma sommardagar utan att något gulsvartrandigt flyger in? Fortfarande är det oklart om det blir en getingsommar eller ej – men ännu är det lugnt för skadedjursbekämparna.

Det är när getingbon blir stora som fotbollar som det behövs heltäckande skyddskläder.

Det är när getingbon blir stora som fotbollar som det behövs heltäckande skyddskläder.

Foto: Anticimex

Uppsala2022-07-09 21:00

Ännu är det oklart om det blir en getingsommar eller inte. Generellt har det funnits en trend där varannan sommar – de jämna åren – har varit full av getingar.

– Man vet inte exakt varför det är så. Men den trenden verkar ha upphört, säger Joakim Olsson, presstalesperson på Anticimex i Uppsala län.

År 2020 blev det ingen getingsommar, som man tidigare trodde. Joakim Olsson tror att detta kan bero på att personer stannade hemma i början av pandemin och lättare upptäckte ett påbörjat bo. Men under sommaren 2021 hade Anticimex i Uppsala fullt upp med att ta hand om getingbon.

– Just i Uppsala-trakten hade vi väldigt mycket, till skillnad från de flesta delarna av Sverige.

Just nu ser det däremot inte ut att bli en getingsommar.

– Det har varit väldigt lugnt på den fronten. Kanske för att våren var kall. Det brukar bli mycket i slutet på juni, men det kan ju komma senare i år.

På Anticimex brukar några av de anställda låta getingbon hänga kvar hemma, bara för att se hur de utvecklas under sommaren.

– En kollega hade tre bon innan midsommar, och efter var de försvunna. De lär ha torkat ihjäl av värmen som var.

Vad får ni bekämpa mest under sommaren?

– Man kan säga att det finns tre perioder. På våren är det myror, på hösten är det skogsmöss och just nu under sommaren är det getingar. Andra skadedjur tenderar att vara på ungefär samma nivåer under året.

Finns det några tips för att förhindra att getingarna bygger bon?

– Om man får ett bo som är lika stort som en pingisboll i slutet av våren kan man bara dammsuga upp det. Då är det bara drottningen som bor där och försöker leta efter boplats. Om man ser en drottning kan man ju bevaka den lite, säger Joakim Olsson.

Ett annat tips är att försöka täta fasaden, och samma sak gäller inför hösten om man vill undvika skogsmössen. Då kan man gå runt med en penna och leta efter hål. Om pennan kommer in, gör musen det också.

Men när det gäller getingar är det svårt att vara helt säker, då de kan bygga bon lite var som helst. Det är när getingbon blir stora som fotbollar som det behövs heltäckande skyddskläder, och då kan man kalla på skadedjursbekämpning.

– Det är bra att komma ihåg att de är nyttodjur, och äter faktiskt andra skadedjur. Det är bara om de sitter illa till som man ska ta bort dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!