Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften PLOS ONE. Studien är den första som påvisat att ett sådant läkemedel påverkar hjärnans kemi under dess tidiga utveckling.
– Våra fynd är ingen larmsignal, men reser ändå frågor om hur användning av SSRI-läkemedel under graviditeten påverkar hjärnans utveckling hos människofoster och hur rester av sådana läkemedel inverkar på vattenlevande djur ute i naturen, säger docent Cecilia Berg vid avdelningen för ekotoxikologi, Uppsala universitet.
Det brukar finnas mätbara halter av SSRI-läkemedel i ytvattnet i närheten av vattenreningsverk, men om och hur det påverkar djurlivet där är oklart.
I studien lät forskarna grodyngel under åtta veckor simma i vatten med eller utan tillsats av låga halter av läkemedlet fluoxetin, mer känt under varunamn som Fontex och Prozac. Åtta veckor är den tid det tar för ett yngel att utvecklas till groda.
Det fanns inga skillnader i hur tillväxthastigheten, utvecklingen i stort eller överlevnadschanserna mellan grodyngel som simmat i vatten med eller utan tillsats av fluoxetin.
Däremot fanns skillnader i halterna av en nedbrytningsprodukt till signalämnet serotonin i ett område av hjärnan som kallas hypothalamus. Hos grodorna som utsatts för fluoxetin under sin utveckling var halterna av nedbrytningsprodukten klart högre än hos grodorna i jämförelsegruppen.
– Det talar för att fluoxetin och förmodligen också andra SSRI-läkemedel har en mycket specifik effekt på omsättningen av serotonin i hypothalamus i den växande hjärnan, säger Cecilia Berg.
Hon hoppas att forskarna i fortsatta studier ska kunna undersöka om dessa förändringar är övergående eller om de blir bestående och kommer att påverka de vuxna grodornas beteende.
Cecilia Berg anser att hjärnan hos människofoster troligen kan påverkas på liknande sätt som hjärnan hos grodynglen som utsattes för fluoxetin. De läkemedelshalter som påverkade grodynglens hjärnor var betydligt lägre än de halter som uppmätts i navelsträngsblod hos kvinnor som medicinerat med fluoxetin under graviditeten.
Samtidigt betonar hon att studien inte kan besvara frågan om vad som händer i hjärnan på foster till deprimerade kvinnor som medicinerar med SSRI-läkemedel.
– En viktig fråga att besvara är om också de förändringar i olika signalsubstanser som inträffar under en obehandlad depression påverkar hjärnan på hennes barn. Det är en utmaning att utveckla en relevant djurmodell för att besvara den frågan, säger Cecilia Berg.