Antalet väpnade konflikter ökar
Det senaste decenniet hade färre stora krig än 80- och 90-talen. Men antalet väpnade konflikter är på uppåtgång. Detta framgår av en studie som forskare vid Uppsala universitets konfliktdataprogram gjort.
Resultatet visar på färre krig än under 1990- och 1980-talen, då de stora krigen i Balkan, Iran-Irak och södra Afrika härjade.
Däremot har den nedåtgående trenden i antalet konflikter i början av 00-talet vänt uppåt.
År 2003 fanns det 29 aktiva konflikter i världen. Fem år senare hade antalet stigit till 36.
- Det är en klart oroande utveckling att konflikterna åter ökar och det borde leda världens stater till eftertanke och till konfliktförebyggande åtgärder, säger Peter Wallensteen, som leder konfliktdataprogrammet.
För merparten av de stora krig som pågick under 00-talet stod kriget mot terrorismen.
- Nästan alla stora krig vi sett under 00-talet är relaterade till internationell terrorism. Kampen mot terrorismen färgade stormakters agerande redan innan 2001, och sedan den 11 september har flertalet mellanstatliga krig och många inbördeskrig haft detta som motiv för de stora staternas militära aktioner, menar fredsforskaren Peter Wallensteen.
De fem konflikthärdar som under 2008 betecknades som krig, det vill säga hade minst 1000 döda i strid under ett år, fanns i Sri Lanka, Afghanistan, Pakistan, Irak samt i Somalia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!