Uppsala kan erbjuda utbildning och har en bra arbetsmarknad, men saknar bostäder. Det säger Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan i Uppsala.
Antalet asylsökande flyktingar väntas öka kraftigt under nästa år. Det visar prognoser från Migrationsverket. De största flyktinggrupperna kommer från Somalia och Afghanistan, men även oroligheterna i Syrien väntas leda till en ökning.
I höst sätter sig länsstyrelsen i Uppsala län vid förhandlingsbordet med länets kommuner. Det handlar om att komma överens med kommunerna om hur många flyktingar varje kommun kan ta emot.
Uppsala kommun har i dagsläget en överenskommelse om att ta emot 329 flyktingar, däribland ensamkommande flyktingbarn. Förra året tog kommunen emot cirka 150 flyktingar med uppehållstillstånd.
Antalet kan komma att öka, då Migrationsverket ser att fler väntas söka asyl och få uppehållstillstånd. Mohamad Hassan, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som ansvarar för flyktingfrågor, anser att det behövs mer samordning mellan kommunerna. Att kommunen inte ens har uppfyllt sin kvot beror på bostadsbristen, menar han.
– Vi är förberedda när det gäller skola, barnomsorg, utbildning och arbetsmarknad. Men vår akilleshäl är bostadsbristen i Uppsala. Kanske kan vi komma överens med andra kommuner i länet om att personen bor där det finns bostäder samtidigt som han eller hon studerar här i Uppsala, säger Mohamad Hassan.
Han tror att det pågående bostadsbyggandet kan lösa problem innan de flyktingar som söker asyl nästa år kan få uppehållstillstånd och bli aktuella för en kommunplacering.
– Det byggs ju fler hyresbostäder i Uppsala. Byggs dessutom fler bostadsrätter kan det förhoppningsvis bli en rotation så att fler hyresrätter blir lediga.
Uppsala kommun får statliga bidrag för flyktingmottagandet. Dels i form av ett generellt bidrag, dels för varje individ. Länsstyrelsen har i uppdrag att komma överens med varje kommun om antalet flyktingar.
Extra viktig blir diskussionen i höst med tanke på de pågående oroligheterna i Syrien, menar länsstyrelsens förhandlare Anders Forslund.
– Det är en enorm utmaning för alla kommuner i länet. Vi har en jättedålig bostadsmarknad och vi måste hitta lösningar på det. Men arbetsmöjligheter finns det i vårt län.
Mohamad Hassan säger att grundinställningen är att Uppsala ska vara en generös flyktingkommun.
– Konflikten i Syrien kommer att bli långvarig. Men jag tror inte att alla syriska flyktingar kommer till Sverige. De flesta flyr till Libanon, Turkiet och Irak. Mycket hänger på hur länge regimen står pall och om Ryssland och USA kan komma överens.
Antalet flyktingar fördubblas
Fler syriska flyktingar väntas söka asyl i Sverige nästa år. Flyktingmottagandet behöver samordnas bättre mellan kommunerna i länet.
FAKTA
Fler uppehållstillstånd nästa år
Enligt Migrationsverket har närmare 3 000 syrier hittills i år sökt asyl i Sverige. Det kan jämföras med motsvarande period förra året då antalet var 354. Asylsökande från Afghanistan och Somalia är de största grupperna. Till och med 31 augusti har närmare 25 000 personer sökt asyl
i Sverige, vilket är nästan 7 500 fler jämfört med samma period 2011. Migrationsverkets prognoser visar på att 38 000 får uppehållstillstånd nästa år, jämfört med årets cirka 21 000.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!