Vid den här tiden på året brukar fall av det fästingburna viruset TBE på allvar börja rapporteras in till smittskyddsenheten. De fyra fall som hittills rapporterats är inget utöver det vanliga, enligt smittskyddsläkaren Johan Nöjd.
– Det ser ut ungefär som det brukar. Vi är dock precis i början av säsongen och det är svårt att sia om hur resten av året kommer bli. Generellt kan man säga att milda höstar leder till längre fästingsäsong vilket oftast betyder fler fall, säger Johan Nöjd.
I fjol förekom totalt 38 fall av TBE i Region Uppsala. Sedan mitten av 1980-talet har antalet fall av sjukdomen ökat med i snitt 7 procent per år.
– En klart ökande trend, men ingen vet riktigt säkert varför. Det har blivit fler fästingar och det kan bero på att det blivit varmare. Det kan också bero på att fler anmäler och att diagnosticeringen har blivit bättre, säger Johan Nöjd.
Östersjökusten och området kring Mälaren är de regioner i Sverige som är hårdast drabbade av TBE-viruset.
– Fästingarna trivs nära vatten. Uppsalaregionen och Södermanland brukar ha flest fall per capita i Sverige, säger Johan Nöjd.
Trots att risken är störst att smittas vid kustområdena, förekommer det fall av TBE på andra platser i länet.
– För några år sedan var det en person som fick TBE av en fästing i stadsträdgården. Det är ovanligt att bli smittad i stan men ibland kan man ha otur, säger Caroline Nilsson, sjuksköterska på vaccinationsbyrån Vaccindirekt.
Enligt henne har vaccination mot TBE har ökat senaste åren.
– Min uppfattning är dock att det var fler i fjol än i år, säger hon.
För att skydda sig mot smittan får man normalt sett tre doser det första året, sedan en fjärde efter tre år och efter det en dos var femte år.
En som har kommit till vaccinationsbyrån för en TBE-spruta är Philip Fabrelius. Han har vaccinerat sig sedan han var liten och nu var det fem år sedan sist.
– Jag är mycket ute i naturen och har märkt av att det är mycket fästingar. Att inte vaccinera sig är en sådan onödig risk när det är så lätt att skydda sig, säger Philip Fabrelius.
De som är ute och rör sig mycket i skog och mark bör vara extra vaksamma, det är den största riskgruppen när det kommer till TBE-smittan.
– Jag vill ju inte avråda ifrån att vara ute i naturen. Däremot bör man alltid ha på sig långärmade tröjor och byxor med ben och kanske ett par stövlar om man rör sig i ett riskområde, säger Johan Nöjd.