Antalet byggolyckor ökar
Hittills i år har det inträffat 14 dödsolyckor i byggbranschen. Linus Sunesson från Månkarbo var själv nära att bli en siffra i årets statistik när han i somras skadades svårt på ett bygge i Knivsta.
Linus Sunesson har varit sjukskriven sedan i början av sommaren då han skadades allvarligt i en arbetsplatsolycka. Han vill tillbaka till jobbet i byggbranschen med vet inte när han kommer att vara återställd.
Foto:
- Jag skulle borra ett hål för att sätta fast en pelare, och precis när jag börjat borra vickade en väggform till och föll över mig.
En väggform används när man gjuter väggar i betong och väger ungefär ett ton.
- Jag fick bäckenet sönderslaget, slog ur flera tänder och krossade urinblåsan och urinröret. Jag är fortfarande inte helt återställd.
Enligt Linus Sunesson var det en slump att väggformen blåste omkull just när han stod där, men han menar att stressen gör att risken för misstag ökar.
- Man har ju bråttom, allt ska gå så fort och då är det klart att det är lätt att göra misstag.
Linus Sunesson har gått byggprogrammet på gymnasiet och hade arbetat som byggnadsarbetare i två år när olyckan inträffade. Trots det som hänt vill han ändå tillbaka till jobbet i byggbranschen.
- Det är ju det jag vill hålla på med. Jag trivs med arbetet och med arbetskamraterna.
Just byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade verksamheterna i Sverige. Det handlar framför allt om fallolyckor och belastningsskador med långa sjukskrivningstider. Antalet dödsolyckor hittills i år överskrider redan förra årets siffror då 11 personer avled i olyckor på byggarbetsplatser.
Hans Olsson, ordförande i Byggnads Uppland, är oroad över de stigande siffrorna.
- Vi gör allt vi kan för att motverka antalet olyckor, men eftersom vi får in fler och fler oerfarna personer i branschen fortsätter olyckorna att öka. Det är i alla fall min grundkänsla, sedan måste man ju studera varje individuellt fall.
Byggnads ordnar regelbundet kurser för skyddsombud, men enligt Hans Olsson har arbetsgivarsidan ofta problem med att hitta folk som kan ställa upp.
- Arbetsledarna är hårt pressade, både från oss och av byggbolagen. Trycket är helt enkelt för stort för att man ska hinna med att tänka på säkerheten.
Lars Ekström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, håller med om att säkerheten blir lidande när tempot ökar.
- Vi upplever just nu en sällan skådad högkonjunktur i byggbranschen. När det är bråttom blir det också lättare att ta genvägar. Det går ju inte att hoppa över en bräda i fasaden eller några takpannor på taket utan det blir säkerheten och skyddsarbetet man prutar på.
Lars Ekström menar att både arbetsgivare och arbetstagare måste ta ett gemensamt ansvar för att minska antalet olyckor. Arbetsgivaren ska se till att det finns lämpliga skydd men det är arbetstagarens ansvar att följa säkerhetsföreskrifterna.
På arbetsmiljöverket gör man regelbundet inspektioner ute på arbetsplatserna för att se till att lagar och regler efterföljs. Lars Ekström känner dock en viss frustration över att man drar ned på anslagen till myndigheten samtidigt som det är högkonjunktur i byggbranschen och olycksstatistiken stiger.
- Våra anslag har minskats med 30 % det senaste året. Vi har varit tvungna att säga upp folk och dra ned på verksamheten. Det betyder att antalet inspektörer och inspektioner har minskat. Vi känner oss maktlösa över att vi inte hinner med. Vi gör vad vi kan men får många tips som vi inte kan följa upp på grund av resursindragningarna.
Läs fler intervjuer med personer som skadats i arbetsplatsolyckor i måndagens UNT.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!