Antalet anmälda inbrott minskar

Med två dagar kvar av 2005 är antalet anmälda bostadsinbrott bara två tredjedelar så många som i fjol. Uppsalapolisen förklarar den fortsatta minskningen med tjuvar bakom lås och bom, flitiga kriminaltekniker och grannsamverkan.

Uppsala2005-12-30 00:00
Tomma villor och ödelagda industriområden gör julen till en festlig tid också för inbrottstjuvar. Hittills har Uppsalapolisen inte fått "uppseendeväckande många" anmälningar om bostadsinbrott, men högst troligt är att några upplänningar de närmaste dagarna kommer att återvända från julledigheter till genomsökta hem.
— Vi tar bostadsinbrott på allvar. Det är ett ingrepp i den personliga integriteten av allra högsta rang, säger Ejle Gustafsson vid Uppsalapolisen.

Teknisk undersökning efter varje inbrott
246 hushåll — 164 villor och radhus och 82 lägenheter — har drabbats av inbrott i Uppsala län hittills i år. Det är 94 färre än i fjol.
Något mörkertal finns knappast, en polisanmälan är en förutsättning för att den drabbade ska kunna få ut något på försäkringen.
Uppsala är ett av få län där polisen numera gör tekniska undersökningar efter varje inbrott för att säkra spår.
Andelen uppklarade inbrott i bostäder är ändå mycket låg — 12 procent. Det är rikssnittet. I Uppsala län klarades bara nio procent av de anmälda bostadsinbrotten upp i fjol.
I Stockholms och Västmanlands län löstes 10 respektive 13 procent.

Intresset för grannsamverkan ökar
Den lokala polisen är motorn i projekten med grannsamverkan som verkar för att förhindra inbrott, där också Svenska stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen ingår.
Ejle Gustafsson arbetar med utbildning. Han säger att intresset för grannsamverkan ökar stadigt, och att systemet är en förklaring till de allt färre inbrotten.
— Grannsamverkan har spelat en viktig roll. Folk blir mer vaksamma och fler har kommit till insikt om hur man skyddar sin egendom från tillgrepp.
Ejle Gustafsson tipsar de boende om hur man gör det svårt för tjuvar att se om det är någon hemma i huset eller inte.
— Det är oftast en ren slump om det blir inbrott, tjuvarna kör förbi och ser hur det ser ut.
De som grannsamverkar får en skylt att sätta upp i området och de ska vara observanta på vilka människor och bilar som rör sig där. Uppmärksamheten i sig kan avskräcka tjuven. Dessutom vill polisen registrera iakttagelserna.
— Om de ser något som verkar misstänkt vill vi att de ringer och berättar vad de har sett. Det ger oss chansen att åka och kolla, för det gör vi om vi har tid, säger Ejle Gustafsson.

Rejäl sänkning av antalet inbrott
Grannsamverkan startades i USA på 1970—talet, den första svenska gruppen bildades i Linköping 1985.
I dag har skyltarna med den avbrutna kofoten spridit sig över landet.
— I de områden där man har varit väldigt aktiv har det gett en rejäl sänkning av antalet inbrott. Men det gör också att de som är oskyddade löper större risk, säger Anders Bengtsson, vd för Svenska stöldskyddsföreningen.
Det finns inga undersökningar av vilken effekt grannsamverkan har i Sverige, men Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har tagit del av amerikanska och brittiska studier.
— Tillsammans med andra brottsförebyggande verksamheter är det effektivt, konstaterar Lars Alexandersson, chef för BRÅ:s lokala brottsförebyggande arbete, men påpekar vikten av att upprätthålla vaksamheten.
— Om skyltarna sitter kvar men verksamheten har klingat av listar inbrottstjuvar snart ut att det inte fungerar längre.

FAKTA


Antal bostadsinbrott
2001 — 426 (villor och radhus 306, lägenheter 120)
2002— 421 (villor och radhus 260, lägenheter 161)
2003— 393 (villor och radhus 273, lägenheter 120)
2004— 340 (villor och radhus 273 , lägenheter 67)
2005 — t o m 29/12 — 246 (villor och radhus 164 , lägenheter 82)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om