I opinionsmätningar rankas ofta lag och ordning som den viktigaste politiska frågan. Hur är det då i Uppsala, går brottsligheten upp eller ner? För att få en bild av det har UNT kollat hur många brott som anmäls till polisen.
UNT har sammanställt anmälningar om vad som brukar kallas vardagsbrott. Det handlar om bland annat stölder, rån, våldsbrott, hot, bedrägerier och sexualbrott. Den gemensamma nämnaren är att det rör sig om brott mot brottsbalken.
Eftersom Uppsala växer är det relevant att sätta anmälningarna i relation till befolkningens storlek. 2020 anmäldes 8 340 brott mot brottsbalken räknat per 100 000 invånare i Uppsala. Det är den lägsta siffran sedan åtminstone 1996.
De senaste 25 åren har antalet anmälda brottsbalksbrott per Uppsalabo gått upp och ner men långsiktigt är tendensen svagt nedåtgående.
– Trots att anmälningarna går ner har många bilden av att brottsligheten i samhället går upp. Troligen beror det på att debatten om skjutningar är så dominerande, säger Anders Östlund, kriminolog vid polisregion Mitt.
Staffan Wennberg har arbetat som polis i Uppsala sedan 1991 och har sett hur brottsligheten förändrats. I några fall finns enkla förklaringar.
– I takt med att användningen av kontanter minskat har till exempel rån mot värdetransporter i stort sett upphört, konstaterar Staffan Wennberg. Samma utveckling gäller bilstölder. Förr behövde tjuvarna bara en skruvmejsel för att stjäla en bil men numera stoppas de av larm och lås.
– Ett tag förekom ofta att människor tankade bilen och åkte från macken utan att betala. Men i dag krävs ofta att kunden stoppar in ett betalkort innan det går att tanka, säger Staffan Wennberg.
Under 2020 anmäldes totalt 24 800 brott i Uppsala. Bilden blir väldigt spretig om man tittar på de olika brottstyperna; vissa ökar medan andra minskar. Att kurvan för en viss typ av kriminalitet stiger kan givetvis bero på att det begås fler brott. Men det kan även handla om exempelvis att benägenheten att anmäla den brottstypen blivit större.
Här är uppgifter för några brottskategorier i Uppsala, räknat per 100 000 invånare, med statistik som går tillbaka till 1996:
* Stölder. En topp i antalet anmälningar nåddes år 2000. Sedan dess har anmälningarna minskat med 62 procent.
* Rån. En topp nåddes 2010. Sedan dess har det skett en minskning med 35 procent.
* Misshandel. Efter en topp 2010 har anmälningarna sjunkit med 36 procent.
– Det kan hänga samman med att folk dricker mindre alkohol och på ett annat sätt än förr. Det gäller inte minst bland ungdomar, som är inne i en skötsamhetstrend, kommenterar kriminologen Anders Östlund.
Han menar att toleransen för att utsättas för våld har minskat och att det sannolikt medför att sådant som förr skulle passera i dag leder till en anmälan.
* Bedrägerier. Mellan 1997 och 2017 skedde en ökning med 437 procent. Sedan 2017 har dock anmälningarna minskat med ungefär en tredjedel. En stor del av bedrägerierna sker via internet.
* Sexualbrott. Sedan 1997 har det skett en ökning med 182 procent.
Kurvan över sexbrott pekar brant uppåt och på 15 år har anmälningarna per Uppsalabo mer än fördubblats. Det handlar bland annat om våldtäkt och sexuellt ofredande.
Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, är det främst anmälningar av de, i lagens mening, mindre allvarliga sexbrotten som blivit fler, exempelvis sexuella ofredanden. Den största ökningen av sexofredanden handlar dock inte om att någon tafsat på målsägarens kön eller bröst utan avser beröring av andra delar av kroppen.
– Medvetenheten om vad som är oacceptabelt att utsättas för har blivit större. Dessutom har den tidigare inställningen bland brottsoffer att "det var mitt eget fel" minskat. Båda dessa faktorer påverkar anmälningsbenägenheten, säger Stina Holmberg vid Brå.
Internet spelar också roll för statistiken. Sedan 2011 har anmälningar om sexuella ofredanden via internet vuxit men där rör det sig givetvis inte om fysisk kontakt utan om trakasserier via text och bild.
Även nya lagar har betydelse för statistiken. Mellan 2005 och 2017 gjordes tre större omarbetningar av sexualbrottslagarna och begreppen för vad som anses vara sexövergrepp vidgades.
Vad gäller våldtäkter visar Brå-rapporten att de mest allvarliga fallen legat ganska stabilt sedan 2011. För ökningen av övriga anmälningar om våldtäkt tror Brå att det till stor del handlar om större benägenhet att anmäla och ändrade umgängesmönster.
– I och med ökad nätdejting sker fler möten mellan personer som inte känner varandra. Antalet anmälda våldtäkter där parterna bara haft kontakt per internet före dejten har ökat, men sådana fall förklarar inte det ökade antalet anmälningar i stort, uppger Stina Holmberg.
Även om delar av vardagsbrottsligheten verkar ha gått ner är allt knappast frid och fröjd. Stefan Siesing är kommissarie och yttre befäl vid Uppsalapolisen. Han anser att nyrekryteringen av ungdomar till kriminella gäng i Uppsala är mer omfattande än för ett tiotal år sedan och att gängen blivit större.
– En annan skillnad är att de kriminella gängen förr var mer avgränsade i olika stadsdelar. De i Gottsunda hängde ihop med varandra, de i Gränby var för sig och så vidare. Idag sysslar man ofta med brott tillsammans, över stadsdelsgränserna, säger Stefan Siesing.
Det ökande antalet skjutningar har debatterats flitigt men Stefan Siesing lyfter även fram ett annat problem.
– Knivvåldet har gått upp, ofta i samband med uppgörelser mellan kriminella. Det kan hänga samma med att straffen för grovt vapenbrott har skärpts och de tongivande i gängen beväpnar sig numera oftare med kniv. Vi försöker ta av dem knivarna genom att ligga på med visitationer, fordonsstopp och liknande.
För att få ner den grova brottsligheten i Uppsala är det nödvändigt att stoppa nyrekryteringen av tonåringar till kriminella gäng, framhåller Stefan Siesing.
– Efter alla avslöjanden genom krypterade chattar har många gängledare åkt fast och det har uppstått ett vakuum. Samhället måste jobba förebyggande så att inte gängen fortsätter att fyllas på.