Skolans prestige viktig för gymnasievalet

Antagningarna är klara till gymnasiet, och i höst börjar en ny kull elever i Uppsalas gymnasieskolor. Här är programmen som är populärast.

Efter gymnasiet tänker Alvar göra lumpen, därefter plugga vidare inom naturämnena. Hilding funderar att plugga vidare till läkare.

Efter gymnasiet tänker Alvar göra lumpen, därefter plugga vidare inom naturämnena. Hilding funderar att plugga vidare till läkare.

Foto: Oscar Lindström

Uppsala2022-07-13 10:00

Uppsala kommun har i samband med antagningsbeskedet publicerat årets antagningsstatistik för gymnasieskolan.

De kommunala skolorna toppar resultaten och även i år är de teoretiska programmen populärast. Nummer ett på listan över program med flest ansökningar är Ekonomiprogrammet på Celsiusskolan. Dit sökte sig totalt 264 personer varav 128 stycken kom in. Ekonomiprogrammet gick alltså om förra årets favorit som var Naturvetenskapsprogrammet på Katedralskolan.

Bland de fristående skolorna toppar likt förra året Teknikprogrammet på NTI Gymnasiet. Av de 178 ansökningarna så kom 99 personer in.

undefined
Alvar Taberman och Hilding Wejryd är båda från Stenhagen. Nu under lovet innan gymnasiet ska börja sommarjobbar de för kommunen med trädgårdsskötsel.

Högst medelbetyg har de ansökande till musiklinjen på Uppsala estetiska gymnasium, där är meritpoängen i snitt 349. Detta är exceptionellt då maxpoängen är 340. Hur detta har gått till framkommer inte i statistiken. Om man kollar på nummer två så är de som sökt Naturvetenskap på Katedral de som har högst snittbetyg, med ett medelvärde på 322 poäng.

Hilding Wejryd och Alvar Taberman är två av alla de som ska börja gymnasiet i höst. Liksom för de flesta andra så är det teoretiska ämnen som lockar. Högst upp på Alvars lista var Naturvetenskap på Katedralskolan, för Hilding var det Samhällskunskap på Rosendalsgymnasiet.

– Jag valde natur för att jag vill ha alla poäng till universitetet, så att jag då kan välja vad jag vill. Sedan valde jag Katte mycket för att det är närmast, säger Alvar.

– Jag tog samhäll för jag tycker samhällsämnena var roligast i grundskolan. Rosendal valde jag för att det verkar vara en bra skola, säger Hilding.

undefined
Efter gymnasiet tänker Alvar göra lumpen, därefter plugga vidare inom naturämnena. Hilding funderar att plugga vidare till läkare.

Det viktigaste kriterierna enligt Hilding och Alvar när det kommer till gymnasievalet är dels närheten till skolan. Men framför allt så spelar skolans anseende en avgörande roll.

– Har skolan dåligt rykte vill man ju gärna inte gå där, säger Hilding Wejryd.

Till de skolor som i dag har sämre rykte nämner de Fyrisskolan, Jensen Gymnasium och Kunskapsgymnasiet. Bland de med högre prestige nämner de Katedralskolan, Rosendalsgymnasiet, Lundellska skolan och Celsiusskolan.

Information om de olika gymnasieskolorna sker främst via skolornas öppet hus-aktiviter, vilket pandemin satte vissa käppar i hjulen för. Kommunikationen sköter man dock mest inom bekantskapskretsen.

– Jag fick väl veta det jag behövde veta. Men sedan har jag hört mycket av kompisar. Det är så man får veta, det är den säkraste informationen, säger Alvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!