Ansvaret för EU-migranter oklart

Samtal pågår om hur kommunen ska hantera EU-migrantfrågan. Ingrid Burman (V) hoppas att en lösning ska kunna presenteras den närmaste månaden.

Uppsala2015-08-04 19:10

Frågan om EU-migranters rättigheter har de senaste veckorna blivit brännande, dels i samband med incidenten där en kvinna blev beskjuten på en parkering, dels eftersom allt fler efterfrågar en permanent boendelösning. I kommunledningen förs en kontinuerlig diskussion om hur långt det kommunala ansvaret sträcker sig. Socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V) vill i dagsläget inte uttala sig om vilka lösningar man överväger, men hoppas kunna ge närmare besked inom en månad.

– Samtalen har pågått under en längre tid och inte enbart till följd av attacken på pakeringen. Det finns politiska ambitioner både hos majoriteten och oppositionen att hitta förutsättningar för att EU-migranterna ska få rimliga levnadsvillkor.

Ingrid Burman tycker det är olyckligt att flera röster gjort gällande att kommunen inte gör något åt situationen. Trots allt finansieras både dagcentret Crossroads och vinterhärbärget med kommunala resurser. Men insatser kräver både budget och samförstånd mellan olika myndigheter och organisationer.

– Regeringen har utsett en nationell samordnare i EU-migrantfrågor som utreder vilket ansvar kommunerna egentligen har. Det är mycket att fundera på just nu. Man kan inte bara att sätta upp en toalett i skogen.

Enligt lag har kommunen ett övergripande ansvar för människor som vistas där. Ingrid Burman poängterar att det inte per definition innebär skyldighet att garantera bostad och skolgång för personer som vistas i Uppsala under några månader. Markägare som begär att personer som slagit läger på en parkering ska avhysas har fullt lagstöd.

– Kommunen ska vara det sista skyddsnätet. Vi kan till exempel stå för akutsjukvård och i nödfall bekosta hemresor. Men vid sidan av det juridiska aspekten finns en moralisk, som vi också måste ta upp.

Ingrid Burman menar att barnperspektivet innebär en särskilt svår balansgång i sammanhanget.

– Det optimala vore att EU-migranternas barn kunde ha ett bra vardagsliv i hemlandet och gå i skolan där, men när det inte ser ut så kanske vi måste göra vad vi kan för dem här.

En del i kommunledningens diskussioner är att prata med andra kommuner som tacklar samma problem. Ingrid Burman nämner Helsingborg, som har uppfört en temporär camping där EU- migranter kan bo under tre månaders tid.

sigrid.asker@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om