– Vi kan nog skryta om att det här är den centralaste korridoren i Uppsala, säger Gabriel Eriksson medan han går upp för stentrapporna till husets översta våning.
Till och från har rummen varit bebodda – korridoren har nämligen använts till studentboende för diakoner och sjuksköterskor, samt som boende under flyktingskrisen 2015. Men till hösten får korridoren en nystart och ska för första gången på länge fyllas till brädden.Till det har ett nytt kök byggts och toaletter och duschar har renoverats.
Rummen, på mellan 11 och 13 kvadratmeter för omkring 4 000 kronor i månaden, har verksamheten främst annonserat ut via Facebook. Intresseanmälningarna har rasat in.
Gabriel Eriksson är chef för sociala verksamheter & HR på Samariterhemmet. Han visar studenterna som vill flytta in hur korridoren ser ut och berättar lite om Samariterhemmets verksamhet och historia.
Foto: Alva Kledzik
Ewa Johansson, kommunikations- och marknadschef på Samariterhemmet, ser fram emot att korridoren ska fyllas med studenter igen. "Kanske är det någon som vill volontära hos oss, eller bara spela lite musik på orgeln."
Foto: Alva Kledzik
Samariterhemmet ligger i centrala Uppsala och har flera olika lokaler i kvarteret. Bland annat äldreboende och vanliga bostadslägenheter.
Foto: Alva Kledzik
Kaspar Almlöv är en av dem som har ansökt om ett 1800-talsrum högst upp i Samariterhemmets huvudbyggnad.
– Min flickväns mormor berättade att hon hade bott här när hon var ung, och tyckte att det vore kul om även jag gjorde det. Sedan fick jag reda på att min farfar bodde här när han pluggade till kantor, berättar han.
Kaspar Almlöv är en av dem som vill flytta in i korridoren, och får under visningen chansen att välja ett rum bland dem som är kvar. De är nästan likadana, men utsikt, kvadratmeter och förvaringsmöjligheter skiljer sig något mellan rummen.
Foto: Alva Kledzik
Själv ska Kaspar Almlöv gå ett tekniskt basår, och han är i gott sällskap av andra studenter som inte heller pluggar teologi.
– En som ska flytta in pluggar teologi, nån juridik, även ingenjör och läkare. Det är en rolig blandning, säger Gabriel Eriksson.
I korridorens större kök tittar Kaspar Almlöv ut genom fönstret. Korridoren ligger högst upp i en byggnads om i övrigt består av Samariterhemmets lokaler, och alltså inga boenden.
Foto: Alva Kledzik
Till korridoren finns två stycken nya kök för studenterna att förfoga över.
Foto: Alva Kledzik
Högst upp i tornet finns ett av studentrummen, som blev taget först av de 19 rummen. Därefter rök ett rum som är det enda med egen toalett och dusch.
Foto: Alva Kledzik
Flera av rummen har utsikt in över innergården, där det finns trädgårdsmöbler att plats för umgänge.
Foto: Alva Kledzik
Att plugga teologi eller att vara religiös är alltså inte ett krav för att få hyra ett av rummen. Däremot är personalen på Samariterhemmet positiva till om några av studenterna är intresserade av deras verksamhet – eller bara vill nyttja orgeln längre ner i huset.
Ett krav har de dock på studenterna som ska flytta in.
– Det är alkoholfritt på studentboendet, säger Gabriel Eriksson.
– Vi bryr oss inte om vad man gör utanför hemmet, men vi tänker att det kommer bli en bra plats här ifall det inte förekommer någon alkohol.
Det stora antalet intresseanmälningar har gjort det omöjligt för Gabriel Eriksson att visa rummen för alla. Men de som gått på visning och velat ha ett rum har också fått ett.
Foto: Alva Kledzik
Korridorens trapphus till huvudentrén. Därtill finns ytterligare en trappuppgång som är tänkt att vara studenternas primära ingång, samt hiss.
Foto: Alva Kledzik
Kravet har hittills mottagits positivt av hyresgästerna och Gabriel Eriksson tror att även många föräldrar uppskattar alkoholförbudet.
I övrigt ska en del trivselregler formuleras, men Gabriel Eriksson menar att förhoppningen är att studenterna håller efter och själva etablerar en god stämning med varandra.
– Sen kommer vi ha en städare som kommer en gång i veckan och städar själva korridoren, och vi kommer också ha en diakoniassistent som tittar till dem.
Som en husmor?
– Ja kanske lite, ifall de behöver hjälp med någon konflikt eller så.
Kaspar Almlöv och Gabriel Eriksson på väg till tvättstugan, som ligger i Samariterhemmets andra byggnad, tvärs över gatan. Där får studenterna tvätta i väntan på att deras egen tvättstuga blir färdig längst ner i huset.
Foto: Alva Kledzik
Kaspar Almlöv fick nys om boendet genom sin flickväns mormor, som själv bott i korridoren när hon var ung.
Foto: Alva Kledzik
Samariterhemmet beskrivs som en organisatoriskt och ekonomiskt självständig stiftelse inom Svenska kyrkan, vilka båda driver omsorg i egen regi och tillsammans med andra aktörer. En hjärtefråga är äldres ofrivilliga ensamhet.
Foto: Alva Kledzik