Anställningsstopp på Ackis väcker irritation

Akademiska sjukhuset inför anställningsstopp på bland annat läkare för att rädda ekonomin. Nu kritiseras beslutet som osmart.

Akademiska sjukhuset har infört ett anställningsstopp som nu möts av kritik.

Akademiska sjukhuset har infört ett anställningsstopp som nu möts av kritik.

Foto: Fredrik Persson /TT

Uppsala2020-03-12 07:00

I januari presenterade Akademiska sjukhuset ett sparpaket där bland annat ett anställningsstopp skulle införas. Beslutet gäller läkare, handläggare och administrativ personal där anställningarna stoppas för tillfället om inget särskilt inträffar.

Anna-Karin Agvald, vice ordförande för Upplands allmänna läkarförening, ser dock på sparpaketet med oro:

– Ett anställningsstopp innebär problem även om man inte sparkar någon. Man gör sig av med exempelvis pensionärer som sitter på stor kompetens genom att inte erbjuda förlängt kontrakt och därför får de gå. Det är osmart eftersom arbetsgivaravgiften blir lägre för anställda över 67 år.

Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset, svarar:

– Det stämmer att vissa inte får förlängt, men det har ingenting att göra med vare sig kön eller ålder. Jag skulle inte säga att det är främst äldre som drabbas, utan det handlar bara om att vi inte förlänger några kontrakt nu under perioden.

Ett annat problem som Anna-Karin Agvald lyfter är att underläkare inte tillåts göra sin allmänna tjänstgöring och få sin riktiga legitimation, på grund av anställningsstoppet.

Anna Wadenhov menar dock att det är för tidigt för att säga vilka effekterna blir:

– Anställningsstoppet började gälla i mitten av januari och gäller fram till april, åtminstone. Därefter får vi se vilka konsekvenserna blivit.

– Det ska även sägas att vi tillsatt resurser under anställningsstoppet där vi haft en särskild brist på läkare inom vissa specialiteter, säger Anna Wadenhov.

Inte heller Göran Günther, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, ser några faror:

– Jag ser inga omedelbara problem. Det är ett begränsat stopp för att få kontroll över kostnadsbilden och innefattar ju inte personal som vi har brist på.

Hur ser ni på att stoppet sammanträffar med coronaviruset?

– Corona-planeringen påverkas inte särskilt. Än så länge har det ju inte fått allmän spridning, men skulle det ske är vi förberedda, säger Göran Günther.

Anna-Karin Agvald övertygas dock inte av sjukhusledningens förklaringar:

– Problemet ligger främst i arbetsmiljön på sjukhuset. Ifall de vill ta sig ur krisen måste de se till att personalen vill arbeta där. Att ständigt skära ned eller införa anställningsstopp påverkar inte minst sjukhusets tillgänglighet.

– Såklart påverkas tillgängligheten av att vi har mindre resurser. Och det är ju bekymmersamt, säger Anna Wadenhov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!