Anställda riktar stark kritik mot hemvården

Stress, maktlöshet och brist på kompetent personal. I en granskning av hemvården i Uppsala kommun riktar anställda inom hemvården stark kritik mot hur kommunens äldreomsorg fungerar.

Uppsala2004-06-25 00:00
I går berättade UNT om en granskning av hemvården som kommunrevisorerna låtit göra. Intervjuer har gjorts med de anställda, som målar upp en ganska mörk bild av situationen inom hemvården i Uppsala kommun. Bland annat framkommer att "...vården många gånger inte fungerar tillfredsställande när nyanställda, ofta outbildade, inte får utbildning i det mest basala som kostfrågor, hur man tvättar en människa, borstar tänderna mm."
Vikarier kommer och går i en rask ström och det finns inte tid att vägleda ovan personal. Ungefär 60 procent av personalen saknar grundutbildning, enligt Magnus Johannesson, chef för kommunens äldreomsorg.
— Sedan har vi de som många gånger har stor erfarenhet men saknar grundutbildning. Det är här vi måste göra stora insatser i form av kompetensutveckling. Vi håller nu på att kartlägga hur situationen ser ut, säger han. Förr kunde de som bor på vårdboende vara ganska vitala. Så är det inte längre. Många har väldigt stora vårdbehov. På liknande sätt har vi nu en utveckling till hemvården. Därför krävs ökade kunskaper.

200 jobb indragna
Sedan 2003 har drygt 200 årsarbetare dragits in inom äldreomsorgen. Enligt intervjuerna hinner många biståndsbeslut som beviljas för att stödja ett kvarboende inte utföras. De anställda upplever att många äldre blir oroliga eftersom det finns lite personal och att det dröjer länge innan hjälpen kommer. I går berättade UNT om Helén Engberg. Hon sade upp jobbet som medicinskt ansvarig sjuksköterska till följd av den maktlöshet hon känner över hur vården fungerar.
— Vi har under den första tiden i den nya organisationen haft mycket stor fokus på att få ekonomin i balans. Det har inneburit att vi fått dra ner på personal och framför allt minskat antalet tim- och visstidsanställda. De anställda har nog på flera ställen uppfattat det här som väldigt påfrestande, säger Magnus Johannesson.

Stabilare organisation framöver
Han tror att läget kommer att förbättras i och med att den nya organisationen blir mer stabil. Fram till nu har man till exempel haft stor omsättning av arbetsledare.
— Ungefär 30 ledartjänster har bytts ut under ett och ett halvt års tid och detta har lett till oro och instabilitet.
Enligt granskningen har de anställda inte märkt av att det satsats något extra på hemvården. Inte heller Margaretha Åkerlind Skuteli, äldreombudsman i Uppsala kommun, har märkt av den utbyggnad som skulle kompensera för indragna platser på äldreboenden.
— Utvecklingen har påbörjats men för att bygga ut den i större omfattning måste vi också få mer pengar. Vi ser att det harmonierar inte riktigt, möjligheten att snabbt bygga ut hemvården i samma takt som vårdboendena minskar, säger Magnus Johannesson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om