Anställda kritiserar Uppsalas krogar
Arbete utan lön, utan trygghet och utan kontrakt. Sådan är situationen för många som jobbar inom restaurangbranschen i Uppsala i sommar. Anställda berättar för UNT om arbetsvillkor som inte skulle accepteras i någon annan bransch.
- Bara en krog jag jobbat på har varit okej. De andra sex krogarna följer varken kollektivavtalet eller lagen, säger hon.
Flera restaurangarbetare i Uppsala berättar om hur de utnyttjats som billig eller till och med gratis arbetskraft.
En av de större restaurangerna i Uppsala använder sig, enligt flera anställda, av ett "standbysystem". Personalen måste vara på plats kl 18, men vet inte om de får jobba. Senast kl 20 får de besked om det finns arbete åt dem eller om de måste gå hem.
- Om man bråkar kan det hända att man lön för de två timmarna, men annars får man ingenting, berättar Josefin.
Systemet har periodvis använts på flera krogar i Uppsala och förekommer fortfarande i någon omfattning på de större krogarna.
- Det där med standbytid har jag inte hört talas om tidigare. De ska ha betalt, punkt slut, säger Mia Hämäläinen, ombudsman på Hotell- och Restaurangfacket (HRF), avdelning 9 i Uppsala.
Josefin har erfarenhet från att jobba på restauranger utomlands och hon anser att det är en stor skillnad.
- Arbetsvillkoren är mycket sämre i Uppsala, säger hon.
- Jag har tvingats till gratisarbete, jag har blivit sexuellt trakasserad av krogägare, jag har fått sparken på grund av att jag blev sjuk, jag har bara fått ett anställningskontrakt en gång - och jag har dessutom blivit erbjuden svart lön på de flesta mindre krogar jag har jobbat på. Det är en jäkla skitbransch, som borde rensas upp.
Myndigheternas nya metoder för att komma till rätta med svartarbetet i krogbranschen ger hon inte mycket för. Personalliggarna används visserligen flitigt - men Josefin berättar att hon har sett att chefer skriver i namn med blyertspenna för att kunna sudda ut dem, för att dölja hur många som har arbetat.
Jonas, som brukar sommarjobba på krogar i Uppsala, tycker att branschen har blivit tuffare mot de yngre.
- Ibland utnyttjas personalen på ett grymt sätt, det gäller flera krogar i Uppsala. De som har jobbat ett par år har skinn på näsan och vågar ibland säga ifrån, men de unga far rätt illa. Jag är förvånad över att man låter det passera, säger Jonas.
Hotell- och restaurangfacket stöter på anställningsproblem året runt, till exempel arbetsgivare som försöker tillämpa gratis provjobb.
- Vår hållning är solklar. Man ska ha betalt även vid en provanställning, säger Mia Hämäläinen.
Ett mer sommartypiskt bekymmer är det Mia Hämäläinen kallar väderanställningar, det vill säga att man bara får jobba till exempel i glasskaféet om vädret är bra och således riskerar få mindre lön än man räknat med. Det liknar alltså den sorts "standbyanställningar" som förekommer på krogar i Uppsala.
- Det finns inga vuxna som skulle acceptera sådana anställningsvillkor, säger hon.
HRF får bland annat genom LO-fackens hjälptelefon och sommarpatruller många frågor om sommarjobb, lön och anställningsvillkor. Mia Hämäläinen riktar några uppmaningar särskilt till sommarjobbare i branschen:
- Se till att du får ett anställningsbevis och se till att du får någon typ av kvitto på din lön så att du ser att skatten är betald.
Hon påminner vidare om att semesterersättning är den enda arbetsersättning som är inskriven i lag, som måste betalas ut och som inte får bakas in i lön.
Fotnot: Josefin och Jonas heter egentligen någonting annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!