Ansjovisbrist hotar Jansson

Ansjovisfisket har inte gett önskad fångst i år, därför kan det bli tomt på hyllorna inför jul.

Janssons frestelse är en självklarhet på julbordet för många.

Janssons frestelse är en självklarhet på julbordet för många.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Uppsala2015-12-08 17:48

Skarpsillen har under årets fiske i svenska och brittiska vatten visat sig vara för liten för att göra ansjovis av. Samtidigt har fiskningen av skarpsill i England fått stå tillbaka till förmån för fiskning av andra arter och hårt väder både i Sverige och runt de Brittiska öarna har försvårat fisket. Sammantaget betyder det att tillgången på nyckelingrediensen till årets Janssons frestelse är hotad.

Abba som är ett av de företag som producerar ansjovis meddelar att den efterfrågade fisken inte kommer att dyka upp på affärernas hyllor förrän i februari-mars. Men de har löst problemet på sitt eget sätt genom att krydda större sillfiléer som ansjovis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!