Ansjovis kan bli bristvara till jul

Ansjovisen kan bli en bristvara till jul. Marknadsledande Abba seafood rekommenderar dem som absolut vill ha ansjovisfiléer i julrätten Janssons frestelse att köpa varan redan nu.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-12-03 20:01
Skarpsillfisket på Västkusten och i Oslofjorden klickade i höstas och det är bakgrunden till att Abba seafood, som har 70 procent av den svenska marknaden, inte fått fram tillräckligt av produkten. Företaget fick bara in hälften så mycket skarpsill som man önskat, vilket får direkta återverkningar eftersom vi sätter vi i oss 1 000 ton ansjovis varje år i Sverige - den mesta runt jul. Och nu kan det bli så att de kryddstarka filéerna tar slut lagom till högsäsongen.
- Vi har tagit fram en ansjovispasta på tub där vi använt annat fiskkött, säger Åsa Scherling, pr-ansvarig på Abba seafood.

Och den smakar lika bra?- Våra produktutvecklare tycker att ansjovispastan, som är framtagen för att ingå i Janssons frestelse, är lika bra. Produkten har fått bra betyg i en mattidning, säger Åsa Scherling.
Men om det inte är jul utan ansjovisfiléer i Janssons, då ska man se till att få hem det redan nu?
- Jag kan inte garantera att det finns Grebbestad ansjovisfiléer till jul, så vill man vara säker så ska man handla nu.

Ansjovis är inte det enda som sinar när det nu lackar mot jul. Ekologiska julskinkor är det brist på, rapporterar Scan som febrilt letar fler producenter. Även saffransproduktionen i Indien har fått sig en knäck. Torka i regionen Kashmir, där den finaste varianten av kryddan tillverkas.
Har du bakat årets lussekatter?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!