Det dröjer dock något år innan den första transplantationen av en avliden persons ansikte till en svårt ansiktsskadad patient kommer att genomföras.
– Fortfarande återstår en hel del arbete med att förankra verksamheten organisatoriskt på alla nivåer inom sjukhuset, säger överläkare Lars Bäckman, chef för Akademiska sjukhusets transplantationsverksamhet, som tillsammans med plastikkirurgerna Daniel Nowinski och Andres Rodriguez arbetar med att bygga upp det nya centrumet.
Hittills har bara 18 personer i hela världen fått ett nytt ansikte efter en avliden donator. Akademiska sjukhuset kan bli först i Norden att genomföra en sådan transplantation.
– Det här är en ny möjlighet för personer som blivit svårt vanställda av till exempel skottskador, brännskador eller djurbett. Ofta har de förlorat stora delar av ansiktet, till exempel saknat mun och näsa. En ansiktstransplantation är absolut ingen skönhetsoperation, betonar Lars Bäckman.
För att genomföra en ansiktstransplantation behövs ett helt team av bland annat plastikkirurger, käkkirurger och öron-näsa-halsläkare som med hjälp av en död donators ansiktsvävnad – hud, ben, brosk, nerver och blodkärl – bygger upp mottagarens nya ansikte.
– Det är i första hand plastikkirurgerna som genomför själva transplantationen. Även om det är ett nytt ingrepp använder de väl beprövade operationstekniker. Min roll som transplantationskirurg är i första hand att hjälpa till med efterbehandlingen med immundämpande läkemedel, säger Lars Bäckman.
I likhet med patienter som får en ny njure, en ny lever eller ett nytt hjärta måste ansiktstransplanterade patienter få livslång medicinering för att den transplanterade, främmande vävnaden inte ska stötas bort.
– Detta är en utmaning. Även om alla 18 patienter som hittills ansiktstransplanterats har haft avstötningsreaktioner har alla kunnat behålla sitt transplantat, säger Lars Bäckman.
En av knäckfrågorna innan den första ansiktstransplantationen görs är enligt honom att utarbeta noggranna principer för hur anhöriga till en lämplig donator ska tillfrågas om de är beredda att ge sitt ja till en transplantation.
– Det är ytterst viktigt att de informeras på ett sätt som gör att de verkligen förstår vad en ansiktstransplantation innebär, säger Lars Bäckman.
Även om tanken är att Akademiska sjukhuset ska vara nordiskt centrum för ansiktstransplantationer tror han att både den första mottagaren och donatorn kommer att ”rekryteras” lokalt.
– Det finns flera patienter som skulle kunna vara kandidater till en ansiktstransplantation, men vi befinner oss fortfarande i ett så tidigt skede att vi ännu inte erbjudit någon nav dem denna möjlighet, säger Lars Bäckman.