Strid om rivning av bruksbostäder i Uppsala

Planerna på rivning av två villor från Ekeby bruks glansdagar får mothugg från tunga instanser.

En av de rivningshotade gamla bruksbostäderna används i dag som klubbhus, den andra är privatbostad.

En av de rivningshotade gamla bruksbostäderna används i dag som klubbhus, den andra är privatbostad.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2020-12-01 07:46

Kommunen planerar att riva Flogstaskolan intill Flogstavägen i Uppsala och ersätta den med en ny grundskola och förskola. Planerna innebär att två villor från början av 1900-talet rivs för att ge plats åt en ny skolgård. Husen har varit tjänstemannabostäder åt anställda vid Ekeby bruk, senare keramikfabriken Upsala-Ekeby, som under en period var Skandinaviens största kakel- och keramiktillverkare. 

undefined
Byggnadsnämnden anser att villatomterna behövs för skolgården när skolan byggts ut. I bakgrunden dagens skolgård vid Flogstaskolan.

Ett av husen är privatbostad, det andra är klubbhus för en idrottsförening, men båda ägs av kommunen. Tidigare har Upplandsmuseet protesterat mot rivningsplanerna eftersom villorna, även om de blivit om- och tillbyggda, anses ha högt kulturhistoriskt värde genom sitt sammanhang med Upsala-Ekeby. Enligt museets bebyggelseantikvarie finns få bevarade bostadshus som tillhört bruket. 

undefined
En av de rivningshotade gamla bruksbostäderna används i dag som klubbhus, den andra är privatbostad.

Nu instämmer länsstyrelsen och kommunens kulturnämnd i museets uppfattning och vill båda att husen bevaras. En p-plats på tomten skulle i stället kunna omvandlas till skolgård, enligt länsstyrelsen. Kulturnämnden efterlyser en utredning av hur husen kan användas i framtiden. 

undefined
Tänkbar utformning av ny skola och förskola i Flogsta. Exakt utseende bestäms senare.

Byggnadsnämnden anser att husen har "vissa" värden men med tiden förlorat en stor del av sin anknytning till bruket, som lades ned 1977. Behovet av mark för skolgården bedöms viktigare än att bevara byggnaderna. 

Remissvaren och andra synpunkter ska nu presenteras för byggnadsnämnden som avgör om planerna ska justeras innan de kan gå vidare. Nybyggnaden beräknas ske i två etapper och vara helt färdig 2028.

Karta: Flogstaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!